Der er intet mærkeligt i, at Politiets Efterretningstjeneste fjerner og destruerer sager fra tjenestens hemmelige arkiv.

Det siger PET-chef Jacob Scharf ifølge DR i en kortfattet udtalelse til Ritzau.

Baggrunden er dagens afsløringer i BT, hvor flere førende historikere og koldkrigseksperter fortæller, at et stort antal sagsmapper med potentielt belastende oplysninger om især venstrefløjspolitikere er forsvundet fra arkivet.

Hidtil ukendte dokumenter fundet af den såkaldte PET-Kommission afslører, at sagerne blev fjernet og destrueret under en målrettet udrensning beordret direkte af tjenestens ledelse midt i 90’erne. Blandt andet skal en sagsmappe med potentielt belastende oplysninger om erhvervs- og vækstminister Ole Sohns (SF) fortid som kommunistleder ved denne lejlighed være forsvundet for altid.

Jacob Scharf vil hverken be- eller afkræfte, at operationen har fundet sted, men siger ifølge DR til Ritzau, at følsomme oplysninger af hensyn til de registrerede personer slettes, når de ikke længere er relevante, og at der intet underligt er i det. Flere eksperter mener dog, at baggrunden for sletningen i 90’erne var en helt anden.

Blandt dem er Regin Schmidt, der er historiker ved Københavns Universitet og medlem at den statslige PET-Kommission, der står bag den hidtil grundigste undersøgelse af efterretningstjenestens arbejde. Han mener, at massedestruktionen af sager i virkeligheden blev gennemført for at skjule spor efter efterretningstjenestens og politikernes arbejde under den kolde krig.

- Destruktionen blev beordret lige efter, at der i Norge blev igangsat en uvildig undersøgelse af efterretningsvæsenet. Hvis det samme skete i Danmark ville det komme frem, hvem der stod i systemet. Vi ved, at der var navne på ledende politikere, og hvis de blev afsløret kunne det udnyttes og misforstås. Jeg er overbevist om, at det er den reelle grund til, at de sager skulle væk, inden nogen fik adgang til dem, siger Regin Schmidt.

Han bakkes op af blandt andre koldkrigsforsker Thomas Wegener Friis fra Syddansk Universitet og historikeren Bent Jensen, der indtil 2010 var leder af Center for Koldkrigsforskning.

De peger alle på, at mange sager om politikeres potentielt landsskadelige aktiviteter under den kolde krig fortsat har været relevante ved sletningen få år efter murens fald.

Også på Christiansborg rejses der tvivl om PETs forklaring på de mange sagsmappers forsvinden.

Venstre og Dansk Folkeparti foreslår, at der nedsættes en uvildig undersøgelseskommission, og hos de konservative overvejer retsordfører Tom Behnke at kræve det samme.

- Jeg vil gerne have en forklaring fra både den nuværende og daværende justitsminister, inden jeg tager stilling til en uvildig undersøgelse, siger han.