Fremover skal det være slut med hverdagstøj for personalet på landets plejehjem. Det sker af hygiejnehensyn.

De fleste plejehjem prøver at gøre forholdene så hjemlige som mulige, og i de senere år har ansatte skiftet uniformen ud med deres eget tøj for at skabe en mere familiær atmosfære.

Men den udvikling stopper nu, skriver Politiken fredag.

Kommuner landet over forlanger, at personalet skifter til kitler og andre former for ensartet arbejdsbeklædning på grund af en ny vejledning fra Sundhedsstyrelsen.

Den fastslår, at ansatte i ældreplejen bør have en "arbejdsdragt" for at hindre smitte med resistente bakterier.

Men kittelkravet møder skarp modstand.

På plejehjemmet Hjortshøj i Aarhus, hvor kommunen er på vej med regler om ens plejehjemsbeklædning, har personalet arbejdet i privat tøj de seneste ti år, fortæller leder Kirsten Obling.

- Det er ud fra et ideologisk synspunkt. Vi vil gerne bevare de ældres integritet, og selv om man bor på plejehjem, så er det stadig borgernes hjem, og så skal vi ikke være i uniform, siger Kirsten Obling til Politiken.

Overlæge Tove Rønne fra Sundhedsstyrelsen forklarer, at arbejdsdragten skal beskytte mod, at ansatte fører resistente bakterier ind og ud af plejehjemmet og mellem de ældre.

- De ansatte skal derfor skifte til arbejdsdragt, når de kommer til arbejdspladsen, og igen, før de går. Og arbejdsdragten skal udformes, så den tillader god hygiejne, siger Tove Rønne.

En rundspørge fra Politiken Research viser, at forholdene er meget forskellige fra plejehjem til plejehjem.

Halvdelen af plejehjemslederne er tilhængere af uniformer, mens den anden halvdel enten er modstandere eller ikke har nogen mening.

På halvdelen af plejehjemmene er hele personalet uniformeret, mens der på hvert fjerde plejehjem mest er personale i private skjorter, T-shirts og kjoler.

/ritzau/

Andre læser også