Hjemmesider med oplysninger, som patienter kan bruge til at finde frem til den hurtigste og bedste behandling, bliver nu relanceret og udstyret med opdaterede data.

Efter at have famlet i blinde i månedsvis har danske patienter nu omsider på ny udsigt til at få adgang til oplysninger, som kan hjælpe dem til at finde frem til det sygehus, hvor de kan få den hurtigste og bedste behandling, skriver Berlingske.

Den 17. december er Statens Serum Institut klar med en ny og opdateret version af hjemmesiden sundhedskvalitet.dk, hvor patienterne kan få oplysninger om, hvor længe syge typisk er indlagt på det pågældende sygehus, hvor hyppigt de må genindlægges, og hvor ofte det er nødvendigt at genoperere patienterne. I løbet af 2013 vil hjemmesiden gradvist blive udbygget med flere oplysninger og indikationer om kvaliteten af behandlingen på de forskellige sygehuse.

- Det skal gerne bidrage til, at patienterne får et bedre oplyst grundlag at træffe deres valg ud fra, når de skal beslutte sig for, hvilket sygehus de ønsker at blive behandlet på, siger vicedirektør Poul Erik Hansen fra den nationale sundhedsdokumentationsenhed under Statens Serum Institut, som administrerer systemet.

Relanceringen kommer, efter at hjemmesiden har ligget i dvale og ikke er blevet opdateret siden december sidste år på grund af sparerunder og en større omlægning hos de centrale sundhedsmyndigheder. Det udløste en massiv kritik, da Berlingske beskrev problemerne i september og fik sundhedsminister Astrid Krag (SF) til at presse på for at få en slagplan for, hvordan systemet kunne komme op at køre igen.

Der har også været problemer med oplysningerne om ventetiderne til diverse behandlinger på landets hospitaler på hjemmesiden venteinfo.dk. På et tidspunkt var hver fjerde af de cirka 6.800 oplysninger ikke blevet indberettet inden for den seneste måned, som de ellers skulle. Oplysningerne var således to måneder gamle eller endnu ældre og sagde derfor intet om de aktuelle ventetider, som nye patienter skulle regne med. En medvirkende årsag var, at der i en periode var tekniske problemer med at få adgang til at indberette til systemet, ligesom nogle afdelinger begyndte at slække på indberetningsdisciplinen.

Men de problemer skulle nu også i vid udstrækning være et overstået kapitel. Ifølge Poul Erik Hansen er andelen af forældede oplysninger nu nede på under 10 procent. 94,4 procent af de aktuelle ventetidsoplysninger er således indberettet i oktober eller november.

I Danske Patienter er man tilfredse med, at patienterne på ny kan få adgang til informationerne. Der er mange patienter, som gør brug af det frie sygehusvalg.

- Det er rigtig positivt og vigtigt, at man nu igen kan få stillet informationer til rådighed for patienterne. Det er jo hele forudsætningen for, at man kan benytte det frie sygehusvalg, som man har i det danske sundhedsvæsen. Det kræver, at der er valide, opdaterede oplysninger at forholde sig til, siger direktør Morten Freil.