De skaber både hygge og varme, de mange juledekorationer og adventskranse, som vi i disse dage stiller frem overalt derhjemme. Men pas på; din juledekoration er også brandfarlig

Det siger brandinspektør Marcello Francati fra Københavns Brandvæsen.

- I en forholdsvis tør adventskrans kan der lynhurtigt opstå ild. Der kan hurtigt komme 20-30 centimeter flammer, hvis man er uopmærksom i bare nogle få minutter. Ofte spreder ilden sig ikke mere end det, men får den fat i gardiner eller lignende, går det får alvor stærkt, og så har vi en rigtig brand, siger brandinspektør Marcello Francati til bt.dk.

Han opfordrer derfor kraftigt til, at man anskaffer sig en røgalarm, så man bliver advaret om ilden i tide.

- En adventskrans afgiver meget røg, så med en røgalarm vil du med det samme blive gjort opmærksom på ilden. Fra brandvæsenets side kan vi ikke sige det tydeligt nok; Hav nu en røgalarm derhjemme.

Men hver femte dansker har ikke en røgalarm. Det viser en ny undersøgelse, som analysebureauet YouGov har lavet for Dansikring Direct Verisure. Værst ser det ud i København, hvor kun 75 procent har installeret en røgalarm i hjemmet.

De tal skal højere op, mener Peter Folman, der er afdelingschef hos Dansikring Direct Verisure.

- Vi bliver jævnligt mindet om, hvor stor skade en brand kan forårsage i hjemmet, ligesom der bliver lavet brandøvelser på vores arbejdspladser og diskuteret brandsikkerhed selv helt ned i de mindste folkeskoleklasser. Desværre er der alligevel en stor del af befolkningen, hvor det at installere en røgalarm kun forbliver ved tanken, selvom den mest simple alarm fra dit lokale byggemarked ville kunne redde liv, siger Peter Folman til bt.dk.

December måned er den måned på året, hvor brandvæsenet rykker ud til flest brande. I perioden 2010–2013 rykkede brandvæsenet i gennemsnit ud til 632 brande i private boliger i december. Det er cirka 200 flere udrykninger end gennemsnittet for årets øvrige måneder, viser tal fra Beredskabsstyrelsen.

Få gode råd til, hvordan du installerer en røgalarm, og hvordan du sikrer dine juledekorationer i tv-indslagene.


FAKTA
* 21 procent af de adspurgte danskere svarer, at de ikke har en røgalarm. I Sverige er tallet 6 procent og i Norge 4 procent.
* 70 procent af de adspurgte svarer, at de ikke har en brandslukker.
* Af dem, der har en røgalarm, svarer 27 procent, at de ikke har skiftet batterierne de seneste 11 måneder.
* 75 procent af københavnerne har røgalarmer installeret i hjemmet, hvilket er det laveste tal i hele landet. Omvendt er der flest røgalarmer installeret i Nordjylland – her har 87 procent nemlig en røgalarm.

Kilde: YouGov for Dansikring Direct Verisure