Vær forsigtig, når du skal hjem fra julefrokost fredag aften. Især i Nordjylland kan vejret nemlig give problemer med hjemtransporten. Men også mange andre steder i landet bliver det piv-glat. (Arkivfoto)
Vær forsigtig, når du skal hjem fra julefrokost fredag aften. Især i Nordjylland kan vejret nemlig give problemer med hjemtransporten. Men også mange andre steder i landet bliver det piv-glat. (Arkivfoto) Foto: Nikolai Linares

Snefygning og isslag kan gøre det svært at komme hjem fra både arbejde og julefrokost fredag.

Hold tungen lige i munden, når du lister hjem fra julefrokost fredag aften og nat. Der er nemlig ekstra god grund til at tage den med ro og køre eller gå forsigtigt. Og her tænker vi ikke på den bjørn eller bamse, du eventuelt måtte have bag øjet, som kan gøre det svært for dig at holde balancen.

Det lumske vintervejr kan nemlig meget vel gøre din hjemtransport besværlig.

- I aften skal man lige have et ekstra øje åbent, når man skal hjem. Havde det her vejr ramt en mandag morgen, havde det helt sikkert givet problemer, men i aften er det nok kun taxa-trafikken, der bliver ramt. Det kan godt komme til at tage en halv times tid ekstra at komme hjem, lyder det fra meteorolog Danny Høgsholt fra TV2Vejret.

Snestorm i Aalborg

Vejdirektorat: Kør af sted i rigtig god tid

Det er varm og kold luft, der tørner sammen over hovederne på os det kommende døgns tid, og det kommer ikke til at gå stille for sig, selv om meteorologen beroliger med, at det helt sikkert ikke bliver en gentagelse af den efterhånden legendariske julefrokost-fredag under december-orkanen i 1999.

Danny Høgsholt tøver dog ikke med at kalde det det, vi har i vente, for 'farligt vintervejr' med 'snestormslignende tilstande'.

Helt konkret betyder det stiv kuling til storm, kraftig snefygning og isslag. Og her er det særligt den sydlige del af Jylland og Nordjylland, der bliver ramt, men ifølge Danny Høgsholt skal vi alle sammen - med undtagelse af bornholmerne - regne med at få en bid af det barske vintervejr det kommende døgns tid.

I aften går det løs: Så vilde er vi til julefrokosten

Nordjyderne bliver rusket godt igennem hele dagen, og her vil sneen også begynde at fyge.

Omkring klokken ni fredag aften rammer en lavtryksfront den syd-vestlige del af Jylland. Så begynder det at sne, og i det sønderjyske forvandler det sig hurtigt til isslag.

- Det er særdeles farligt for trafikken, så det skal man være opmærksom på, siger Danny Høgsholt.

I løbet af fredag aften breder nedbøren sig mod nord-øst, så ved midnat sner det også I København og den nordlige del af Jylland. Og det bliver det ved med de næste seks timer.

Danny Høgsholt regner med, at der vil falde omkring tre-fire centimeter sne i det sydlige Jylland, men helt op til 10 centimeter i Vendsyssel. 

- Nedbøren går gradvis over i slud og regn. I den sydlige del af landet - syd for Limfjorden, syd for Aarhus Bugt og henover Sjælland, er der en overgang risiko for, at det her kan falde som isslag, siger Danny Høgsholt.

- Omkring midnat skal man være opmærksom. For selv om det umiddelbart ser ud som om, at det regner, så kan der altså godt være meget glatte veje.

Når vi står op lørdag, er den lunere luft landet, og meget af sneen begynder at forsvinde.

- Når vi står op i morgen tidlig er det tøvejr og tåget og diset mange steder, og nedbøren er gået over i regn, og så er julesneen ved at smelte i hele Danmark.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.