Resistente bakterier fra kæledyr kan smitte mennesker og derved risikere at svække immunforsvaret alvorligt. Eksperter foreslår derfor systematisk overvågning af bakterierne.

Kontakten mellem kæledyr og ejere indebærer ifølge eksperter et sundhedsmæssigt problem: Mennesker kan blive smittet af deres hunde og katte med bakterier, der er resistente over for antibiotika, og som kan svække menneskets immunforsvar alvorligt, skriver Politiken.

Ifølge avisen er der i flere dokumenterede tilfælde her hjemme fundet den multiresistente E. coli-bakterie samt den resistente stafylokokbakterie MRSA hos hunde og heste. Ligeledes er der konstateret smitte fra kæledyr til mennesker.

Flere eksperter foreslår derfor en systematisk overvågning af resistente bakterier hos kæledyr.

- Vi skal være meget opmærksomme på det her problem, for de resistente bakterier kan overføres til mennesker. Men så længe vi ikke har et overvågningssystem, kan vi ikke præcist kortlægge problemets omfang eller risici, forklarer veterinærbiolog ved Københavns Universitet Luca Guardabassi til Politiken.

Han tilføjer, at man i Sverige allerede har et register, der følger forekomsten af resistente bakterier hos kæledyr.

- Et system ville kunne danne grundlag for oplysningskampagner rettet mod kæledyrsejere, som så kan beskytte sig selv mod bakterierne, siger Luca Guardabassi.

BNB

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.