____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>'Hej. Vi vil gerne informere dig at vi her til morgen ved en fejl, har deaktiveret flere af vore NemID nøglekort. Hvis du vil genaktivere dit NemID nøglekort, skal du blot klikke på nedenstående link og udfylde de nødvendige informationer der kræves og uploade et billede af dit NemID nøglekort'.

Sådan står der blandt andet i en mail, der for tiden bliver sendt rundt. Afsenderen af mailen står som værende NemID, men ifølge kommunikationschef hos Nets, Søren Winge, er mailen falsk. Dog er svindlerne bag blevet mere raffinerede, og derfor er de falske mails blevet sværere at opdage.

- Mailen er ikke reel. Det er en phishing-mail, som vi kalder det. Det er noget, vi ser fra tid til anden, nu oftere og oftere også på NemID, hvor man forsøger at lokke folk til at udlevere deres hemmelige koder pr. mail, siger Søren Winge og fortsætter:

Læs også: 200.000 danskere takker nej til digital post

- Så har man fået den mail, skal man bare slette den.

Tidligere har danskerne ofte fået lignende mails omkring deres betalingskort, men inden for det seneste halve år er Nets også begyndt at se flere eksempler på mails, hvor svindlerne bag beder folk om at scanne deres nøglekort og sende det til dem.

- Det må man selvfølgelig ikke i det hele taget. Heller ikke hvis man skal bruge kortet selv og gerne vil have det liggende på sin computer. Det er vigtigt, man har det adskilt, siger Søren Winge.
 
Han understreger, at Nets eller ens bank aldrig vil skrive til folk på den måde og bede dem om at indsende fortrolige oplysninger.

Se også: Dagens grin: Vanvittige covers til mobiler- Helt grundlæggende skal man huske på, at hvis man får en mail fra eksempelvis Nets om, at man skal indsende fortrolige oplysninger pr. mail, så skal der være en advarselslampe, der begynder at blinke. For det skal man ikke gøre, og man skal aldrig indscanne sit nøglekort. Det er en grundregel, fortæller Søren Winge.

Hvor de falske mails tidligere har været nemme at gennemskue, fordi de har været skrevet på et gebrokkent dansk, der ofte er blevet direkte oversat fra engelsk ved hjælp af Google Translate, er det nu blevet sværere.

-  Det, man kan kigge efter, når man får de her mails, er, om det står skrevet på et lidt uforståeligt dansk. Men det bliver desværre ofte bedre og bedre, siger Søren Winge og fortsætter:

- De svindlere, der står bag de her mails, bliver dygtigere og dygtigere til at løfte for det der Google Translate-niveau. Men ofte er der nogle små sprogblomster i mellem, der gør, at det ser lidt påfaldende ud.



Hvis man er kommet til at indsende nogle fortrolige kortoplysninger eller NemID, skal man skynde sig at få sit kort eller NemID spærret. Det kan man gøre ved at henvende sig til Nets.

- Nu har vi set to-tre bølger her det seneste stykke tid. I påsken havde vi en ret stor bølge. Og så havde vi en stor bølge for en måned siden, hvor mange tusind danskere modtog en mail. De mails bliver ofte raffineret lidt fra gang til gang og bliver gjort sværere at genkende som falske. Men man skal altså ikke svare på dem, siger Søren Winge, der dog ikke har hørt om, at den nye mail er en del af en stor bølge.

- Men det er noget, der kommer lidt drypvis engang i mellem, og så også i store bølger, som rigtig mange danskere modtager.