Nationalpartiets formand, Kashif Ahmad, er ikke i tvivl om, at der må sættes ind over for de imamer og moskeer, som de seneste to uger har været i mediernes søgelys, efter TV 2-dokumentaren Moskeerne bag sløret. Lovpligtig åbenhed og kontrol skal være med til at sikre, der ikke prædikes hadefuldt og i strid med loven. »Jeg så dog helst, de forlod landet,« siger han.

'Kære fromme imamer'. Sådan starter et længere oplag på formandens Facebook-side, hvori han blandt andet anklager imamerne fra TV 2s dokumentar for at være hyklere og opfordrer dem til at forlade Danmark.

Om baggrunden for sit opslag forklarer Kashif Ahmad:

»Jeg blev meget forarget og oprørt over det, som vi er vidne til. Jeg ved godt det 'kun' er otte ud af alle landets moskeer, men alligevel syntes jeg, der var behov for en helt klar melding, for det her kan ganske enkelt ikke forsvares på nogen måde.«

Hans budskab har sidenhen fået luft under vingerne og er i skrivende stund delt næsten 10.000 gange og kommenteret af mere end 2.400 personer, der støtter op om politikerens holdning.

(Artiklen fortsætter under opslaget)

Håber, de forlader landet, men vil ikke smide dem ud

I sit opslag udtrykker partiformanden sin undren over, hvorfor man som åbenlys modstander af dansk kultur og danske værdier overhovedet befinder sig i landet.

»Det er uden for min forståelse, hvorfor de ikke frivilligt vælger at forlade landet, når de åbenbart er så meget imod Danmarks love, rammer og befolkning. Der eksisterer jo lande i verden, der praktiserer det, som de taler for, så jeg begriber ikke, at de ikke tager dertil – så kan både vi og de leve i fred,« siger han.

Han mener, at det er rimeligt at forvente, at personer som de imamer, der har optrådt i TV 2-programmerne, forlader Danmark af egen fri vilje.

Han afviser, at der skal skabes mulighed for at udvise dem af landet:

»Kan man på nogen måde retsforfølge dem, så giver det sig selv, at det skal ske. Jeg siger dog ikke, at man bare skal smide dem ud af landet. I så fald er vi ude i en større diskussion om, hvad man må og ikke må sige.«

Mere kontrol med ekstreme miljøer

Kashif Ahmad foreslår i stedet en potentiel løsning, der indebærer skærpet overvågning og kontrol af moskeerne fra myndighedernes side.

»Jeg synes, de misbruger deres religions- og ytringsfrihed, når de siger, at de blandt andet går ind for stening af kvinder, men sagen er den, at de har ret til at sige det. Men indtil de gør eller siger noget, som man konkret kan retsforfølge dem for, er der i mine øjne intet i vejen med at kontrollere dem, når man ved, hvad de prædiker.«

»Vi har i forvejen kontrol de steder, hvor vi ved, der er risiko for radikalisering.«

I praksis foreslår han kontrolinstanser under kommunernes egen styring, der kan møde uanmeldt op i moskeer, frikirker og foreninger, på samme måde som Fødevarestyrelsen kontrollerer fødevarevirksomheder.

I tillæg til den øgede kontrol mener han, at man fra politisk side bør sikre, at alle - muslimer som ikke-muslimer - har adgang til moskeer og bønner ved lov.

»Vi kan ikke føre fuldkommen kontrol med, hvad der foregår bag lukkede døre, men vi kan sende nogle signaler om, at vi strammer grebet, når folk åbenlyst misbruger den grundlovssikrede religions- og ytringsfrihed i Danmark.«

Han tilføjer imidlertid, at man ikke kan komme radikaliseringen til livs gennem skærpet opsyn:

»Det er en kompleks problematik, og vi er nødt til også at se på, hvorfor de personer, der kommer steder som Grimhøjmoskeen, overhovedet søger sådan nogle fora. Derfor kan vi ikke nøjes med kun at se på de ekstreme miljøer, men må se helheden.«