Henning Pedersen, BUPL, chatter på BT.
Henning Pedersen, BUPL, chatter på BT. Foto: NIels Ahlmann Olesen

Mere end seks ud af 10 daginstitutioner har indført adfærdsregler, for at personalet skal undgå anklager om pædofili. Og i flere tilfælde rammer reglerne mænd. Det er et problem, mener Henning Pedersen, formand for pædagogernes fagforening BUPL.

Henning Pedersen mødte torsdag formiddag op på bt.dk's redaktion for at svare på læsernes spørgsmål, efter at der de seneste par dage har været debat om, hvorvidt reglerne for pædagogers adfærd overfor børn er blevet for restriktive. En del af spørgsmålene handle om, hvorvidt reglerne var fair overfor mænd.

Læs mere om reglerne her: Forbudt for pædagoger

Synes du ikke alle de regler er med til at kriminalisere os som pædagoger, og burde man ikke ikke tage sagen op i ligestillingsrådet, hvis de samme regler ikke gælder for mænd og kvinder? spurgte chatnavnet "trivsel i fællesskaber", der oplyste, at der bag navnet gemte sig et hold pædagogstuderende.

- Jo, vi ser også problemstillingen som et ligestillings-problem, og det vil vi i BUPL arbejde videre med, svarede pædagogformanden.

SE VIDEO MED HENNING PEDERSEN HER

En læser, der kaldte sig Rasmussen, spurgte om det ikke var et problem, da der i forvejen var mangel på mandlige pædagoger og dermed mandlige værdier i institutionerne. Og det var BUPL-formanden enig i.

- Med denne debat vil vi gerne være med til at pege på det problem, at frygten tage overhånd, og at man på den måde skræmmer mændene væk fra faget, svarede Henning Pedersen.

Jeg har i længere tid overvejet en pædagoguddannelse, på baggrund af at jeg holder af at være sammen med børn. Men nu efter at mændene er blevet mistænkeligt gjort på så kraftigt et plan, at det nærmest strider mod loven, så er jeg begyndt at genoverveje mit fag. Kan det virkelig være rimeligt, at mænd skal frygte et bestemt fag pga. frygten for at blive anklaget for noget, som man højst sandsynligt ikke havde skænket en tanke, og slet ikke en handling? spurgte Thomas Kaxe.

- Jo, jeg synes heller ikke, det er rimeligt, at mandlige pædagoger bliver mistænkliggjort. Det er netop derfor, vi i BUPL kaster os ind i debatten hver gang, der er en anledning til det. Og det er også derfor, at vi taler imod særlige retningslinjer, og vi opfordrer til, at man i stedet skaber en åbenhed og gennemsigtighed i institutionerne, hvor man taler om problemstillingen og skaber et kollegialt tillidsforhold i stedet for at lave regler, der mistænkeliggør. Jeg håber, at du vil holde fast ved dit ønske om at blive pædagog for vi har rigtig meget brug for mænd i daginstitutioner og sfo'er. Heldigvis er der nu en stigende antal mænd, der søger og bliver optaget på uddannelsen.

Chatten varede en time, og der var mange aktive læsere. Næsten 50 af spørgsmålene nåede Henning Pedersen ikke at svare på.

Du kan læse hele chatten mellem Henning Pedersen og brugerne herunder.

HVIS DU VIL LÆSE LIVECHATTEN PÅ MOBILEN SKAL DU KLIKKE HER

Se video: Her er reglerne, der skal beskytte dit barn mod sexovergreb

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.