Mads Mikkelsen som 'Lucas' i Thomas Vinterbergs film 'Jagten'.
Mads Mikkelsen som 'Lucas' i Thomas Vinterbergs film 'Jagten'. Foto: EPA

Vinterbergs pædagoger er karikaturer, men hans film giver et meget godt billede af, hvad der sker med en mand, der bliver udsat for en grundløs anklage om pædofili.

Sådan lyder dommen over den nye film 'Jagten' fra en fagmand. Onsdag aften er der galla-premiere på Thomas Vinterbergs film 'Jagten'. Filmen skildrer en mandlig pædagog, som bliver beskyldt for at have krænket et barn seksuelt. Anklager, der viser sig at være grundløse.

Blandt premiere-gæsterne er formanden for pædagogernes fagforbund BUPL, Henning Pedersen, som dog afslører overfor BT, at han allerede har haft mulighed for at smugkigge filmen inden aftenens festforestilling. Trods prominente navne på rollelisten som Mads Mikkelsen og Susse Wold bryder Henning Pedersen sig ikke om person-tegningen i filmen.

- Det er nok, fordi jeg er pædagog, men jeg synes, at pædagogerne og institutionslederne i filmen er lidt karikerede, og jeg er ikke sikker på, at en leder ville reagere sådan, som det sker i filmen, siger han. 

Torsdag sidder er BUPL-formanden klar til at chatte med bt.dks brugere om pædofili-frygt og daginstitutionernes nye adfærdsregler. Chat med Henning Pedersen på bt.dk fra kl. 11.30 til 12.30.

Men når det lille forbehold er på plads, lægger pædagogernes formand ikke skjul på, at filmen har gjort et stort indtryk på ham.

- Personerne bliver karikaturer, men filmen som sådan giver et meget godt billede af, hvad der sker med et menneske, der bliver presset ud i en helt ekstrem situation, og som bliver drevet til så drastiske ting, som det sker i filmen, siger Henning Pedersen.

I dagene op til premieren er debatten om pædofil-frygten i daginstitioner blusset op igen. Godt hjulpet på vej af en ny undersøgelse fra BUPL og Aarhus Universitet, som blandt andet viser, at flere og flere mandlige pædagoger frygter at blive udsat for en falsk anklage, og at det er noget, mange af dem tænker over i deres hverdag.

Undersøgelsen viser også, at over halvdelen af de danske institutioner har særlige retningslinjer for, hvordan pædagoger skal gebærde sig over for børnene. Nogle steder må mandlige pædagoger for eksempel ikke skifte ble.

Henning Pedersen er glad for debatten, for han mener, at åbenhed er den bedste måde at bekæmpe problemerne på.

- Vi skal tale om det. Både indbyrdes pædagoger og kolleger imellem, men også med forældrene. Vi skal fortælle forældrene, hvordan vi arbejder. Vi skal ikke gøre det til et tabu, siger Henning Pedersen, som dog godt kan frygte, hvad pædofil-frygten og det, han til tiden synes tangerer en hetz, kommer til at betyde for pædagogfaget fremover.

- Lige nu har det ingen betydning for mændenes lyst til at blive pædagoger. Faktisk bliver der optaget flere og flere mænd på studierne. Men det store spørgsmål er, hvor de søger hen, når de bliver færdige. Vi mangler i den grad mænd i vuggestuer og børnehaver, og jeg kan godt frygte, at det her får betydning på længere sigt og gør kønsfordelingen endnu mere skæv, siger Henning Pedersen.

Torsdag sidder er BUPL-formanden klar til at chatte med bt.dks brugere om pædofili-frygt og daginstitutionernes nye adfærdsregler. Chat med Henning Pedersen på bt.dk fra kl. 11.30 til 12.30.

Henning Pedersen

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.