Trods milliardoverskud undgår Danske Bank stort set dansk selskabsskat. Banken udnytter smuthuller, mener tidligere skatteminister.

Danske Bank kunne torsdag præsentere et svimlende overskud på 10,1 mia. kr. før skat. Den udskældte banks bedste resultat siden tiden før finanskrisen.

Men det betyder langtfra, at den danske stat får glæde af gigantindtjeningen i form af en klækkelig selskabsskat.

BT kan nu fortælle, hvordan Danske Bank foretager en skattemanøvre, der betyder, at den danske statskasse årligt går glip af over én milliard kroner i indtægt.

Under to procent i selskabsskat

En gennemgang af Danske Banks nye regnskab viser, at banken i 2013 forventer at skulle betale en dansk selskabsskat på 135 mio. kr. af den samlede indtjening på 10,1 mia. kr. Det svarer til en selskabsskat i Danmark på under to procent, imod den normale skatteprocent på 25 for virksomheder.

Året før var billedet næsten det samme, da Danske Bank betalte 65 mio. kr. i skat af en indtjening på 7,8 mia. kr.

Langt, langt mindre end konkurrenten Nordea, der ud fra en skattepligtig indtægt på næsten det samme – 8,2 mia. kr. – betalte 26 gange så meget i dansk selskabsskat i 2012, helt præcist 1,67 mia. kr.

Se grafikken og få overblikket: Så let slipper Danske Bank i skat

Skatteteknisk akrobatik

Det er en målrettet brug af reglerne om international sambeskatning, der gør, at Danske Bank de seneste år har kunnet slippe med så lidt i dansk selskabsskat.

Det betyder rent skatteteknisk dels, at banken kan trække sine fejlslagne investeringer i andre lande fra i den danske skat og dels, at skat betalt i udlandet kan trækkes fra i den høje danske selskabsskat.

- Reglerne for international sambeskatning giver simpelthen mulighed for at trække et underskud i et marked fra i selskabsskatten i et marked med overskud, siger advokat og ekstern lektor i skatteret Torben Bagge fra advokatfirmaet Tommy V. Christiansen.

Læs også: Danske Bank-direktør: Vi følger bare reglerne

Danske Bank investerede i 2005 10,4 mia. kr. i National Irish Bank i Irland og Northern Bank i Nordirland. Men da finanskrisen et par år efter ramte de to banker med en mavepuster, overgik Danske Bank i 2009 til reglerne om international sambeskatning. Det betød, at milliardunderskuddet kunne trækkes fra i den danske skat, og først skal modregnes, når de røde tal i Irland er vendt til plus.

Helt efter bogen

- På den måde kan Danske Bank helt efter reglerne trække sine underskud fra i den danske skat. Det er så at sige de danske skatteborgere, der betaler for de fejlslagene investeringer, siger skatteadvokat Torben Bagge.

Det kan godt komme til at tage en del år, inden skatteregningen skal betales tilbage.

Af det nyeste regnskab fremgår det, at de irske filialer er i bedring, men forsat har et underskud i 2013 på 1,4 mia. kr. Banken noterer ligeledes, at ’vilkårene for at drive bank i dette marked (irske red.) og det økonomiske klima fortsat forventes at være udfordrende i de kommende år’.

Beskyttet af bankpakkerne

Den netop afgåede skatteminister Jonas Dahl (SF) løfter pegefingeren overfor Danske Bank, som han mener havde travlt med at ville have en økonomisk sikring fra staten under krisen.

- Den danske stat holdt med bankpakkerne hånden over Danske Bank under finanskrisen, og nu da banken begynder at have store milliardoverskud, ville det være mest rimeligt, at banken begynder at bidrage langt mere til den fælles husholdning i stedet for at bruge smuthuller i den internationale lovgivning, siger Jonas Dahl.

Se grafikken og få overblikket: Så let slipper Danske Bank i skat