Er det bare hysteri, når svenskerne vil boykotte dansk svinekød på grund af frygt for at blive smittet med den resistente svinebakterie MRSA CC398, der har kostet fire danske liv? Eller har de noget at have det i?

Bt.dk har spurgt Hans Jørn Kolmos, overlæge og professor i klinisk mikrobiologi ved Odense Universitetshospital, hvor farlig MRSA CC398-bakterien egentlig er.

- Bakterien er potentielt farlig. Langt de fleste, der bliver smittet, er bærere af bakterien og bliver ikke syge af den. Men særligt ældre og svækkede borgere kan blive hårdt ramt, og det er også i den gruppe, vi har oplevet dødsfald, forklarer Hans Jørn Kolmos.

Er der risiko for, at man kan blive smittet med MRSA CC398 ved at spise svinekød?

- Vi har ikke eksempler på, at man er blevet smittet med MRSA ved at spise svinekød. Men omvendt må vi sige, at der findes MRSA i dansk svinekød, så risikoenen er ikke nul. Smitten overføres typisk fra svin til menneske ved besøg i en svinestald. Men i 2012 kunne 20 procent af de indrapporterede tilfælde ikke føres tilbage til en svinefarm, og så må man jo begynde at overveje, hvor smitten så kan komme fra. Vi kan se, at koncentrationen af smittede er størst i områder med mange svinefarme. Jeg mener, at bakterien kan overføres fra menneske til menneske, hvis eksempelvis et barn har været på besøg på en svinefarm og tager smitten med hjem, hvor forældre og bedsteforældre så kan blive smittede. Indtil videre fastholder myndighederne dog, at det ikke smitter fra menneske til menneske.

Hvor mange danskere er smittet med svine-MRSA?

- Tal fra Statens Seruminsitut viser, at 232 personer blev smittet i 2012. Vi har lige fået de nye tal for 2013, som viser en stigning til 648 smittede. Om det skyldes at flere bliver smittede eller at vi er mere opmærksomme på det, er noget af det, vi diskuterer. Mit bud er, at det er en kombination af de to.

Hvad kan man gøre for at undgå at blive smittet med svine-MRSA?

- Nu smitter det først og fremmest, hvis man er i nærkontakt med svin, så det kan være en god ide at undgå besøg på svinefarme. Men man skal ikke være mere bange for MRSA end man er for salmonella, og det kan man jo bekæmpe med ordentlig køkkenhygiejne.