Siden 2006 er danske teenagepigers forbrug af p-piller faldet år for år. Det mærker overlæge Charlotte Wilken-Jensen dagligt i sit arbejde i Sex & Samfund. Ulykkelige enkelthistorier i pressen og en generel hormon-forskrækkelse i samfundet er forklaringerne, mener hun.

Da Isabellas 13-årige datter bad om at få p-piller, var det en kamel, der lige skulle sluges. Men da den 43-årige mor blev overbevist om seriøsiteten i forholdet mellem datteren og hendes kæreste, var hun ikke tvivl.

»Jeg synes ikke, at man skal proppe hormoner ind i kroppen for nemhedens skyld. Men nu hvor de var seksuelt aktive, så måtte vi tage fat om problemets rod, og jeg kunne godt fornemme, at de var meget glade for hinanden. Men jeg tror, at de fleste forældre ville ønske, at deres børn ventede med sex til senere,« fortæller Isabella til BT.

Læs hendes dilemma her:

Hun valgte at gå med til lægen for at få ordineret p-piller til sin datter. Dermed går hun imod den tendens, der tegner sig statistikkerne fra Statens Serum Institut.

Over en længere årrække er brugen af p-piller og mini p-piller blandt danske teenagepiger faldet stabilt. For de 15-19 årige teenagepiger toppede brugen af p-piller i 2006. Her benyttede 580 ud af 1000 piger præventionsmidlet. I 2013, som er seneste opgjorte år, var tallet faldet til 517.

Læs også:

Samme tendens er tilfældet for de yngre piger i alderen 10-14 år, om end brugen af p-piller og mini p-piller her toppede i 2010, hvor knap 40 ud af 1000 piger i denne aldersgruppe brugte p-piller. I 2013 var tallet faldet til 25.

At så unge piger benytter sig af p-piller skyldes som regel, at de lider af meget voldsomme menstruationssmerter, forklarer Charlotte Wilken-Jensen, leder af Sex & Samfunds Præventions- og Rådgivningsklinik i København og ledende overlæge på gynækologisk-obstetrisk afdeling på Hvidovre Hospital.

»En ud af 20-25 unge kvinder får nogle meget voldsomme menstruationssmerter, der gør dem sengeliggende i mange dage om måneden. Og der kan p-piller afhjælpe problemet,« siger Charlotte Wilken-Jensen.

Læs også:

Hun mærker tydeligt den faldende efterspørgsel på p-piller i gennem sit arbejde i Sex & Samfund.

»Jeg møder stadig mange piger, der ønsker p-piller, men de seneste fem år er brugen faldet mærkbart,« siger hun.

Ifølge Charlotte Wilken-Jensen er der to forklaringer på, hvorfor forbruget af p-piller er dalende blandt de helt unge kvinder.

Læs også:

»I december 2013 kom en ny mini-hormonspiral på markedet, som er velegnet til kvinder, der ikke har født. Den er blevet meget populær - også hos de helt unge på 16-17 år, der kommer til deres første gynækologiske undersøgelse. Det havde vi ikke troet på for fem-ti år siden. Samtidig bærer pressen en del af skylden, fordi risikoen for blodpropper er blevet blæst op,« siger Charlotte Wilken-Jensen med henvisning til de undersøgelser, der har påvist en lille øget risiko for blodpropper ved brug af p-piller.

Danske Øjvind Lidegaard er blandt de læger, der har påvist, at de nye 3. og 4. generation p-piller giver større risiko for blodpropper end 1. og 2. generation af pillen.

Læs også:

»Det er selvfølgelig dybt tragisk, at vi har set nogle få, få dødsfald på grund af p-piller. Men hvis den praktiserende læge sørger for at tjekke pigens familiehistorik i forhold til blodpropper, så er der altså minimal fare. Hvis man er i fast forhold, hvor der ikke er risiko for seksuelt overførte sygdomme, så er p-pillen den bedste løsning til at sikre sig mod uønsket graviditet, for det glipper altså oftere med kondomet. Desuden bekræfter adskillige undersøgelser, at p-piller reducerer risikoen for kræft i æggestokkene med næsten 60 procent efter nogle års brug, og pillerne har næsten samme effekt i forhold til livmoderhalskræft,« forklarer Charlotte Wilken-Jensen.

43-årige Isabellas måde at håndtere sin datters ønske om at få p-piller får ros af overlæge Charlotte Wilken-Jensen.

»I mit arbejde for Sex & Samfund oplever jeg desværre alt for ofte 14-15 årige piger, der sidder alene i klinikken og siger: »Jeg er seksuelt aktiv, men jeg tør ikke sige det til mine forældre.« Så når en pige på eget initiativ kommer til sine forældre og beder om lov til at få p-piller, så må forældrene tage ansvar - så må de tage diskussionen med deres piger,« siger Charlotte Wilken-Jensen.

Læs også:

Hun er meget begejstret for p-pillen og dens betydning for kvindefrigørelsen, men pillen skal bruges med omtanke, fastslår hun.

»I min optik er p-pillen noget af det allermest kvindefrigørende, der er opfundet - det giver kvinder seksuel frihed. Omvendt, hvis en mindreårig pige ikke er seksuelt aktiv, og ellers har normal menstruation, så skal hun selvfølgelig ikke have p-piller.«

Men skal man som forælder være bange for at fylde sit barn med hormoner, sådan som Isabella formulerer det?

»Nej, det skal man ikke, for p-pillen rummer kun hormoner - østrogen og gestagen - som kvindens krop selv producerer naturligt. Man sætter bare systemet på pause,« siger Charlotte Wilken-Jensen.