Siden søndag er flygtninge og migranter strømmet ind over de danske grænser fra Tyskland. Først forsøgte politiet at registrere de mange mennesker, siden opgav myndighederne at holde på dem og gav dem grønt lys til at rejse videre gennem Danmark uden at afgive deres fingeraftryk. Få overblik over situationen her.

I weekenden valgte Østrig og Tyskland at lade flygtninge og migranter fra især Syrien rejse ind i de to lande fra Ungarn.

Søndag eftermiddag ankom de første grupper af flygtninge og migranter til den danske grænse. Nogle hundrede ankom med tog og færge til Rødbyhavn på Lolland. Andre kom ind med tog fra Tyskland til Sønderjylland.

Siden udviklede situationen sig fra kontrol til kaos, flugt, opgivelse og indførelse af en ny anbefaling og løsning.

HVOR MANGE FLYGTNINGE HAR SØGT ASYL?

De nyeste tal fra Rigspolitiet viser, at omkring 3.200 flygtninge og migranter er kommet til Danmark fra søndag middag til torsdag morgen.

Ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har godt hver femte - i alt 668 personer - søgt asyl i Danmark i løbet af de fire dage fra søndag morgen til torsdag morgen klokken 9:00.

Udlændingestyrelsen kan ikke sige, hvilke nationaliteter de 668 personer har.

INDLOGERING I RØDBY OG PADBORG

De mange flygtninge blev i første omgang indlogeret i skoler og haller i Rødbyhavn på Lolland og i Padborg i Sønderjylland, hvor de blev stoppet i tog af dansk politi.

Mange forsøgte at flygte fra politiet og tog flugten ud over markerne omkring stationen i Rødbyhavn. Politiet lod dem løbe, da det valgte ikke at tage konfrontationen med dem, idet det drejede sig om mennesker i en psykisk sårbar og svær situation.

Dansk politi valgte derfor dialog frem for konfrontation, og mange af dem, der flygtede, blev senere indlogeret på den måde.

Mandag bevægede knap 200 flygtninge sig ud på Sydmotorvejen ved Rødby og begyndte den lange vandring mod Sverige.
Mandag bevægede knap 200 flygtninge sig ud på Sydmotorvejen ved Rødby og begyndte den lange vandring mod Sverige. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

VALGTE AT GÅ PÅ MOTORVEJEN TIL SVERIGE

Efter de første par dage indlogeret i enten Rødby eller i Padborg, valgte mange af flygtningene at forlade skolerne og hallerne og i stedet begive sig ud på motorvejene for at følge vejen til Sverige, da de ikke ville afgive deres fingeraftryk og registeres i Danmark.

Dansk politi lod dem gå på motorvejen og spærrede vejene for at sikre de mange flygtninge.

Efter mørkets frembrud blev de fleste hentet tilbage i store busser til indkvatering i Rødby eller Padborg.

NÆGTEDE AT FORLADE TOG

Natten til onsdag valgte mange flygtninge at nægte at forlade de tog, de var ankommet i fra Tyskland til Danmark.

Politiet lod dem blive i togene og forsøgte at overtale dem til at forlade dem. Men flygtningene gav sig ikke.

De danske myndigheder og frivillige samlede mad og vand til flygtningene, som de fik i togene, men alle parter ventede på en løsning.

Natten til torsdag fik de første flygtninge lov til at køre til Sverige. Torsdag morgen fik alle andre også frit ledje til at rejse videre gennem Danmark uden at blive registreret. Mange tog til Københavns Hovedbanegård, hvor de tog et tog videre til Sverige.
Natten til torsdag fik de første flygtninge lov til at køre til Sverige. Torsdag morgen fik alle andre også frit ledje til at rejse videre gennem Danmark uden at blive registreret. Mange tog til Københavns Hovedbanegård, hvor de tog et tog videre til Sverige. Foto: Linda Kastrup
Vis mere

DERFOR GAV POLITIET DE MANGE FLYGTNINGE FRIT LEJDE

Torsdag gav det danske politi frit lejde til flygtninge, der ikke ønskede at søge asyl i Danmark og vil rejse videre til blandt andet Sverige. Regeringen bakkede op om beslutningen.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg forklarede på et pressemøde, at politiet ikke kunne tilbageholde udlændinge, medmindre de søgte asyl. Ifølge reglerne kan politiet kun tilbageholde dem i op til tre gange 24 timer, så skal de løslades.

»Der er tale om en rent politifaglig vurdering, der bygger på de muligheder, der er i lovgivningen, og på hvad vi har af forpligtelser. Vi kan ikke tilbageholde udlændinge, som ikke søger asyl, og som der ikke er udsigt til, at vi hurtigt kan udsende igen,« sagde rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

BRYDER DANMARK DUBLIN-FORORDNINGEN?

Den svenske statsminister, Stefan Löfven, anklagede torsdag Danmark for at bryde Dublin-forordningen ved ikke at registere de flygtninge og migranter, der rejser gennem Danmark.

Ifølge Dublin-forordningen er det første EU-land, asylansøgeren er rejst ind i, ansvarlig for at behandle asylsagen, men i praksis fungerer det slet ikke sådan længere.

Stefan Löfven mente, at det stred mod reglerne, at Danmark lader flygtninge passere uhindret videre til Sverige.

»Dublin-forordningen siger, at det land flygtninge først kommer til, er det land, hvor de skal registreres. Det er sådan, vi gør i Sverige, og vi agter at følge reglerne. Så det er en uheldig beslutning,« sagde Stefan Löfven.

Danske eksperter var dog torsdag ude at fortælle, at Danmark ikke brød nogle regler ved at give grønt lys til, at flygtninge og migranter kunne bevæge sig videre gennem Danmark uden at få registreret fingeraftryk.

Det samme så de ud til at have fundet ud af i Sverige fredag, hvor man nu heller ikke registrerer flygtninge, der ønsker at søge asyl i eksempelvis Norge og Finland.

Torsdag formiddag nåede 40-50 flygtninge frem til Københavns Hovedbanegård og skiftede til et tog mod Sverige.
Torsdag formiddag nåede 40-50 flygtninge frem til Københavns Hovedbanegård og skiftede til et tog mod Sverige. Foto: Linda Kastrup
Vis mere

HVOR ER RESTEN AF FLYGTNINGENE?

Af de 3.200, der er rejst ind i Danmark fra søndag til torsdag, har 668 søgt asyl i Danmark. I den samme tidsperiode har Sverige modtaget 1.924 flygtninge, der har søgt asyl. Det oplyser svenske udlændingestyrelse, Migrationsverket, til Berlingske Nyhedsbureau.

Ud af de 1.924 personer har 686 personer søgt asyl i Malmø, der er det eneste sted, folk kan søge asyl i Sydsverige, skriver eb.dk.

Flere af de 686 flygtninge er derfor højst sandsynligt blandt de 3.200 flygtninge, der har rejst gennem Danmark.

Hvor de resterende godt 1.800 flygtninge er, vides endnu ikke, før de bliver fundet eller bliver registreret og søger asyl.