Efter to års efterforskning bliver otte personer nu tiltalt for ulovligt at have overvåget kendte og kongelige i Se og Hør-sagen.

Det oplyser Københavns Vestegns Politi i en pressemeddelelse. Politiet oplyser desuden, at der også rejses tiltale mod Aller Media A/S, som udgiver Se og Hør.

Mere end to år er der gået, siden BT kunne fortælle, hvordan ugebladet Se og Hør i årevis overvågede kendte og kongelige via deres kreditkort-transaktioner. Informationer, som en it-medarbejder trak ud via sit arbejde for det daværende PBS.

Dengang blev 12 personer heriblandt de tidligere chefredaktører Henrik Qvortrup og Kim Henningsen sigtet for lovovertrædelser, men onsdag valgte Københavns Vestegns Politi at rejse tiltale mod otte af de sigtede.

Tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup er en af de tiltalte i Se og Hør-sagen. Det meddeler hans advokat, Anders Németh til BT.

Sådan har politiet efterforsket

Efterforskningen er gået i tre spor skriver politiet, som lister dem op som følgende:

1. Hvor Se og Hør angiveligt skulle have betalt en medarbejder hos PBS/IBM for at skaffe sig uberettiget adgang til kreditkortoplysninger.

2. Hvor en medarbejder hos et flyselskab angiveligt uberettiget skulle have udleveret oplysninger om passagerer til Se og Hør. Efterforskningen har ikke givet grundlag for at der rejses tiltale.

3. Hvor Se og Hør angiveligt skulle have ulovlige kilder i Kongehuset og i enkelte andre offentlige institutioner. Efterforskningen har ikke afdækket sådanne ulovlige kilder.

Politiet oplyser, at der er sendt anklageskrift ud til de otte tiltalte samt Aller, men anklageskriftet kan først offentliggøres om en uge.

Det er de tiltalt for

På baggrund af efterforskningen kan politiet dog oplyse, at Aller Media A/S og de otte personer er tiltalt efter følgende punkter i straffeloven:

Overtrædelse af straffelovens § 263, stk. 3, jf. stk. 2, som har følgende ordlyd: 'Med bøde eller fængsel indtil 1 år og 6 måneder straffes den, der uberettiget skaffer sig adgang til en andens oplysninger eller programmer, der er bestemt til at bruges i et informationssystem.'

Straffelovens § 23, der går på forsøg og medvirken til lovovertrædelser.

Derudover er de otte samt Aller Media A/S tiltalt efter straffelovens § 299, stk. 2, ved under skærpende omstændigheder at have formået en ansat hos PBS/IBM til systematisk i firmaernes edb-systemer uberettiget at have skaffet sig adgang til en andens oplysninger og mod betaling at udlevere firmaernes kreditkortoplysninger vedrørende en række offentlig kendte personer til ansatte på ugebladet Se og Hør.

Enkelte af de otte personer er endvidere tiltalt for overtrædelse af straffelovens § 264c ved at have modtaget og uberettiget udnyttet oplysninger om offentlige kendte personer.

En usædvanlig sag

Der er ifølge politiet tale om en meget usædvanlig sag mod en medievirksomhed.

»Der har været tale om en efterforskning af historisk omfang og vi har i dag rejst tiltale for paragraffer i straffeloven, der sjældent tages i anvendelse overfor medier. Vi ser nu frem mod at komme i gang med sagen i retten,« siger specialanklager Morten Frederiksen fra Københavns Vestegns Politi.

Sagen forventes at starte den 9. september i Retten i Glostrup. Der er afsat 20 retsdage, og der ventes dom i slutningen af november i år.

I pressemeddelelsen oplyser Københavns Vestegns politi desuden, at Aller Media A/S over for anklagemyndigheden har erklæret sig parat til at betale den bøde, som retten måtte pålægge selskabet.