Øverst ses billeder fra Prinsgemalens vinslot.

I 40 år har produktionen af vin fra stokkene på vinmarkerne på Chateau de Cayx hvilet på prins Henriks skuldre.

Men nu har den aldrende 80-årige prinsgemal besluttet, at han ikke længere skal stå i spidsen for dyrkningen af markerne, produktionen af vinen og ikke mindst salget af de royale dråber. Derfor har Henrik bortforpagtet produktionen og salget af Cayx vinene til det franske firma, Vinovalie.

Prins Henrik opgiver sit livsværk

Og det skyldes især Henriks alder, den geografiske afstand mellem Danmark og Cahors og måske en anelse inspiration fra prins Joachim.

Han valgte som bekendt sidste år at overdrage forpagtningen af Schackenborg Slot i Møgeltønder til en fond, der fremover skal drive det sønderjyske slot, mens Joachim stadig bevarede brugsretten til slottet.

»Uden jeg skal sammenligne med prins Joachim, så har Prinsgemalen jo i virkeligheden selv benyttet sig af samme mulighed med Schackenborg. Så den ene kan jo godt inspirere den anden, uden jeg ved, hvor meget de har talt sammen om det, understreger Søren W. Kruse, der er kongehusets økonomichef. Men prins Joachim har jo også måtte indse, at når man har forpligtelser andre steder, så kan det være svært at styre det. Derfor er denne model lettere,« siger han til bt.dk.

Ifølge Kongehusets hjemmeside er det franske firma Vinovalie en sammenslutning af fire kooperativer og private slotte i det sydvestlige Frankrig. Og som en bonus for Prinsgemalen har hans far sågar været med til at stifte det ene af vin-kooperativerne i Cahors efter 2. verdenskrig.

Fra "rævepis" til dyr drue: Derfor har det været så svært at sælge prins Henriks vin.

Prins Henrik har aldrig lagt skjul på, hvor meget han holder af at dyrke vin på sit og Dronningens slot i Sydfrankring. Derfor kom udmeldingen om bortforpagtningen også som en overraskelse. Selv om det ikke kan komme bag på nogle, hvis Prinsgemalen er i fuld gang med at planlægge sit otium.

»Vi forbereder et generationsskifte forstået på den måde, at når man har en forpagter, så behøver man ikke at have 'hands on' hver dag, hverken i den daglige produktion eller salget. Det gør det  nemmere både for Prinsgemalen og de eller den, der på et tidspunkt skal følge efter. Derfor har vi i et stykke tid drøftet, hvordan den nemmeste måde at drive et vinselskab på lang afstand kunne være,« forklarer Søren W. Kruse, der på vegne af prins Henrik har stået for forhandlingerne med det franske firma.

Økonomidirektøren understreger dog, at selv om der nu er kommet en forpagter på, så er der endnu ikke taget stilling til, om det bliver kronprins Frederik eller prins Joachim, der til sin tid skal arve Chateau de Cayx efter Henrik og Margrethe.

Henrik har tidligere udtalt, han det skal være Frederik, som arver Caix.

»Vi har tænkt på måske at give det til den ældste, kronprins Frederik, fordi prins Joachim har sit sted i Sønderjylland. For Kronprinsen vil det være et dejligt sted at komme og slappe af,« siger han. »Jeg har talt med mine sønner om det. Jeg vil meget gerne have, at det er én, som måske vil fortsætte med vindyrkning. Men hvis det er for kompliceret, kan de gøre, hvad de vil, og finde en løsning, og beholde det som en sommerresidens, hvis de vil.«, som Prinsgemalen udtrykte det i BT.

Ifølge Søren W. Kruse har forhandlingerne om, hvem der skulle forpagte Prinsgemalens livsværk stået på i måneder.

»Vi forhandlede det færdigt i går, og det er trådt i kraft i dag,« siger Kruse.

Han forklarer, at økonomien omkring Chateau de Cayx er, at regentparret ejer slottet og dets jorde i fællesskab. Prinsgemalen har etableret et vinselskab, der lejer vinmarkerne af Regentparret og som har lejet sig ind på slottet i kælderen, hvorfra han driver sin vinproduktion. Og det er dette vinselskab, som prins Henrik fra dags dato har forpagtet til Vinovalie