Har du problemer med uren hud og bumser? Så tag p-piller. 

Sådan lød opfordringen i en web-artikel, som teenagebladet 'Vi Unge', der især henvender sig til unge piger på 12 til 18 år, onsdag publicerede på dets hjemmeside under overskriften: 'P-piller mod bumser'. 

Det medførte en lang række utilfredse og vrede kommentarer på Vi Unges Facebook-side, hvor især kvinder kritiserede artiklen for at være upassende og for at opfordre helt unge piger til vælge 'den nemme løsning' og tage recept-pligtig medicin mod bumser.

- Uetisk og virkelig dårlig presse-stil at anbefale unge piger p-piller. Artiklen beskriver det som helt uproblematisk, som om det nærmest bare er en vitaminpille. Hvad tænker I på? Jeres læsere er blandt andet 10-12 årige piger. Der er utrolig mange bivirkninger ved p-piller, for nogle er det at få bumser, for andre er der med til at forstyrre en meget ung krop. Hvad bliver det næste: Artikel serie om lykkepiller til 12-14-årige for kærstesorger?, skriver en af kvinderne på Facebook.

Også speciallæge og daglig leder af Sex & Samfunds præventions- og rådgivningsklinik Charlotte Wilken-Jensen, mener at opfordringen og artiklen er problematisk. 

- Der er meget få grunde til at spise p-piller, hvis man ikke har brug for at beskytte sig mod graviditet. Jeg synes, det er noget unuanceret at udskrive p-piller som primær behandling af bumser. Der er ikke noget galt i at anbefale p-piller, men de er først og fremmest til for at forebygge svangerskab. At p-piller udelukkende bliver brugt til behandling af bumser, bør man ikke anbefale, siger Charlotte Wilken-Jensen til bt.dk.

Samtidig understreger hun, at der kan være mange bivirkninger ved p-piller. Også selvom de kan have sundhedsgavnlige virkninger.

- Hvis man som helt ung er syg af sine menstruationer på grund af smerter, kvalme, diaré eller voldsomme blødninger, så er p-piller en god idé. Både fordi man som ung kvinde får et normalt liv, men også fordi den behandling kan forebygge senere underlivsproblemer og vanskeligheder ved at få børn, siger Charlotte Wilken-Jensen og fortsætter: 

- Men der er også bivirkninger ved at tage dem. Man kan få humørsvingninger, kvalme, hovedpine. Det er ubehageligt, og det skal man tage alvorligt. Der er også en øget tendens til at få blodpropper, så man skal være meget omhyggelig, når man udskriver p-piller, så dem, der ikke kan tåle dem, ikke får dem.

Den store kritik af artiklen har nu fået 'Vi Unge' til at beklage og ændre dele af artiklen, så den ikke længere kan misforstås.

- Vi vil jo også gerne skabe en god debat omkring de ting, som optager de unge piger. Men jeg kan ikke leve med, at vi bliver misforstået på den her måde. Det, vi nu har gjort, er, at vi laver artiklen om, så den ikke kan misforstås. Hvis man kun ser overskriften, ser det ud til, at vi opfordrer til at bruge p-piller mod bumser - og det er ikke meningen med artiklen, siger Tina Appelt, chefredaktør på Vi Unge, til Journalisten

'Vi Unge' har derfor skrevet beklagelsen på dets Facebook-side, hvor magasinet understreger, at man er ked af, at hensigten med artiklen er misforstået.

- Hej piger. Vi har fået en masse henvendelser på en artikel, vi havde på i går om bumser og p-piller, og det ser ud til, at flere har misforstået vores hensigt med artiklen. Det er vi rigtig kede af, så vi har ændret de steder i artiklen, som kunne misforstås. P-piller er først og fremmest et præventionsmiddel, og vi ville blot vise en anden virkning, som p-piller også kan have. Tak for jeres feedback på artiklen. Knus Vi Unge, skriver Vi Unge.