Den 10. november bliver 1.445 ord tilføjet til Den Danske Ordbog. Ét af dem er 'grønlænderstiv' - et ord som mange betragter som nedladende, stødende og racistisk.

I juni blev FC Helsingør-træner Christian Lønstrup politianmeldt for racisme, fordi han brugte ordet 'grønlænderstiv' i en interviewsammenhæng. Sagen blev senere opgivet, men det gjorde ordet ikke. Nu bliver det nemlig officielt optaget i Den Danske Ordbog.

Lars Trap Jensen, der er ledende redaktør på ordnet.dk, mener ikke, det er deres arbejde at dømme ordene.

»Hvis ord findes i sproget, vil vi gerne registrere dem, men det er jo ikke det samme som at sige, at det er gode ord, som vi anbefaler, at folk bruger,« sige Lars Trap-Jensen.

Når ordbogsredaktørerne skal vælge, hvilke ord der skal tilføjes i ordbogen, kigger de blandt andet på, hvilke ord, der er udbredt i sproget, men som stadig ikke har været beskrevet i ordbogen. Dette var netop tilfældet med 'grønlænderstiv', som danskere har brugt som slang for det at være alt for fuld i flere årtier.

»Jeg forstår godt, at man ikke bryder sig om det ord, hvis man er grønlænder, men jeg synes ikke svaret ligger i, at vi skal fjerne ordet fra ordbogen. Folk, der bruger ordet, skal snarere have at vide, at det skal de ikke gøre. Det er ikke et ord, man skal anbefale nogen at bruge, men vi vil ikke være censurinstans,« siger Lars Trap-Jensen og tilføjer:

»Jeg håber, det er et ord, der forsvinder igen, men det siger jo noget, om den kultur vi lever i, og de fordomme der findes i befolkningen. Derfor synes jeg, at et ord som 'grønlænderstiv' af dokumentationshensyn fortjener at komme med.

Ord som neger, mongol og spasser er også at finde i Den Danske Ordbog.

Tænker I over, at I er med til at udbrede ord, der kan være stødende eller nedsættende?

»Det gør vi bestemt. Det er derfor, vi hele tiden overvejer at udvide det arsenal af etiketter, vi sætter på ordene. Måske skal vi ligefrem skrive, at ordet kan virke stødende, så folk ikke er i tvivl. Men vi har aldrig overvejet at undertrykke eller censurere ord, der er udbredte. Det tror jeg ikke, vi kommer til,« siger han.

Ordet 'grønlænderstiv' tilføjes officielt Den Danske Ordbog 10. november sammen med ord som 'politikersprog', 'flygtningelandsby', 'tweete', 'vidunderdreng', 'pussycat', 'farjoke', 'gammelmandssnak' og 1.437 andre ord.