Det lover godt for patienter, der har svær, kronisk migræne. Et nyt studie kan nemlig få stor betydning for dem, der er invalideret af migræne i hverdagen.

Et nyt internationalt studie giver nu nye, gode muligheder for, at man kan behandle migræne på tre ud af fire patienter. I studiet er både Regionshospitalet Viborgs Hovedpineklinik og Hovedpinecentret på Rigshospitalet i Glostrup involveret, og særlige hovedpineklinikker flere steder i Europa og Nordamerika afprøver i øjeblikket medicinen.

Resultatet kan blive, at de omkring 100.000 danskere, der har så slem migræne, at det i meget høj grad påvirker livskvaliteten, arbejdslivet og privatlivet, kan få hjælp til at få en velfungerende hverdag. Det siger Helge Kasch, der er overlæge på Neurologisk afdeling i Viborg.

»Siden 1990 er der stort set ikke kommet nye medicinformer til at behandle hovedpine. Men denne nye type kan blokere bestemte receptorer i hjernen, der forårsager migræne og hovedpine både før de dukker op og under anfaldene.«

Det anslås af Sundhedsstyrelsen, at hver fjerde kvinde og hver 12. mand vil opleve migræne i løbet af livet. Det kan nedsætte livskvaliteten betydeligt for en stor del af patienterne, der oplever hyppige og kraftige anfald.

Den nye medicin vil indeholde nogle af de samme antistoffer, man også bruger til behandling af eksempelvis leddegigt. Mange patienter har svært ved at opretholde en velfungerende hverdag, fordi de bliver ramt af migræneanfald fem til seks gange om måneden, og desuden er omkring 150.000 danskere ramt af kronisk hovedpine, fordi de har et overforbrug af hovedpinemedicin.

»Først og fremmest kan den nye behandling blive et vendepunkt for en patientgruppe, der både er svært invalideret af migræne, og som er meget vanskelig at hjælpe med en effektiv behandling. Mange af patienterne har vi indlagt i flere uger, og de har et stort medicinoverforbrug, som i sig selv giver hovedpine. Det er mit store håb, at det nye lægemiddel kan medvirke til at løse begge problemer samtidig,« siger han.

Omkring 75 procent af patienterne, der har været med i de indledende forsøg med medicinen, har oplevet gode effekter af den, og derfor begynder Hovedpineklinikken i Viborg i næste uge på nogle indledende samtaler med patienter, der kan få gavn af migrænemedicinen.

I Viborg vil det være mellem seks og 10 personer, der kan være med, og på verdensplan vil 1050 patienter afprøve behandlingen. De 1050 patienter bliver inddelt i tre grupper, hvor nogle vil få en høj dosis, nogle vil få en lav dosis og nogle vil få placebo – en såkaldt ’snyde’medicin.