Oliver Bjerrehuus har gennem sin modelkarriere i udlandet oplevet talrige overgreb og et enkelt voldtægtsforsøg. En af de første ubehagelige oplevelser i modeindustrien havde han som 17-årig model i Paris, hvor han skulle fotograferes af den levende legende, Mario Testino.

»Han stod alene i studiet, og jeg hilste på ham. Han sagde med det samme, at jeg skulle tage tøjet af og stille mig hen foran kameraet. Han arbejdede på en ny bog, som jeg skulle være med i. Jeg smed klunset, og så gik han bare hen og trykkede mig i testiklerne og smilte. Jeg blev helt chokeret, tog ham i et kvælertag og lagde ham ned på gulvet. Jeg lå nøgen ovenpå ham med begge hænder om hans hals, mens jeg råbte, at han var syg i hovedet, og at jeg ville give ham én på hovedet,« fortæller Oliver Bjerrehuus til BT.

»Han var bare et svin uden integritet.. Han gør det på alle, og det bliver kaldt for ‘the mario handshake’, men det vidste jeg ikke dengang.«

Oliver Bjerrehuus er langt fra alene. I New York Times beretter 13 mandlige modeller og assistenter om uønskede oplevelser med Mario Testino, der daterer sig helt tilbage til midt-90’erne, hvor han angiveligt har gramset på modeller og i et enkelt tilfælde onaneret foran en assistent.

»Jeg så ham med sine hænder nede i folks bukser mindst ti gange om dagen,« fortæller fotografassistent Thomas Hargreave, der arbejdede med Testino mellem 2008 og 2016.

Den 63-årige modefotograf Mario Testino er kendt for sit vidtrækkende arbejde i alle de store internationale modemagasiner, men i særdeleshed også for sine portrætter af Kate Moss, den engelske kongefamilie, Madonna og hendes førstefødte samt billederne af H.K.H kronprins Frederik og H.K.H kronprinsesse Mary på forsiden af august-nummeret af australsk Vogue i 2016. Mario Testino er med andre ord intet mindre end en legende indenfor sit fag.

Mario Testino er i sit arbejde kendt for at flytte grænser og bruger sex og energi i sine sensuelle fotografier, men den energi eksisterer angiveligt også uden for den kunstneriske kontekst, hvor billederne bliver taget. Oliver Bjerrehuus fortæller generelt om en arbejdskultur, hvor arbejdsgivere og prominente fotografer konstant overskrider grænserne overfor modeller og assistenter. Han har selv prøvet det på egen krop mere end én gang. Heldigvis har han altid haft de fysiske og psykiske værktøjer til at sige fra.

»Episoden med Mario Testino har ikke været den eneste gang, hvor nogen har forsøgt et overgreb på mig. Det er sket masser af gange, men der er mange værre historier end det. Jeg kender personligt nogen, som er blevet forulempet seksuelt, og de vil altid have det oppe i hovedet. Det ødelægger dem,« siger han.

I kølvandet på den langvarige kampagne ‘MeToo’, hvor navngivne personer som Harvey Weinstein og Kevin Spacey er blevet anklaget for seksuelle overgreb, er den mandlige pendant ‘HeToo’ opstået. For også mænd oplever uønskede tilnærmelser og i visse tilfælde både seksuelle overgreb og voldtægtsforsøg. Oliver Bjerrehuus har også selv været i farezonen indenfor den alvorlige kategori af overgreb, dengang han i slutningen af sine 20’ere var til en fest i New York med en stylist, der arbejdede for Olsen-tvillingerne.

»Han kom ind til mig i et soveværelse og lukkede døren bag sig. Han troede, at han var stærk og tog fat i mig, men jeg skubbede ham væk, gav ham én på lampen og smed ham ned på gulvet. Han havde voldtaget mig, hvis han kunne. Jeg husker det blik, som han havde - det var ubehageligt. Mange andre har ikke været lige så heldige som mig,« fortæller Oliver Bjerrehuus.

Mario Testino og en anden kendt modefotograf Bruce Weber er blevet suspenderet fra modemagasinet Vogue på ubestemt tid som konsekvens af den seneste bølge af påstande om seksuel adfærd. Det har Oliver Bjerrehuus dog ikke en klar holdning til.

»Jeg ved ikke nok om det, men fuck Mario Testino, ham er jeg ligeglad med,« siger han og tilføjer:

»Han burde selvfølgelig ikke have gjort det, men vi skal heller ikke skyde alle vores helte, fordi de er nogle svin. Det vil jeg lade en dommer om. Mario var ikke et ubehageligt menneske, han er bare en pilfinger og en gramser. Og selvfølgelig skal de fjernes, det er bare for sent. Dengang det skete, så alle til. Det er først nu, hovederne ryger, men for mange er det bare 10-15 år for sent.«

Selvom modebranchen tydeligvis er underlagt mange af de samme tendenser, som Hollywood har berettet om, fortryder Oliver Bjerrehuus slet ikke sin modelkarriere.

»Hellere blive taget på pikken et par gange og så opleve det vilde liv, festerne, tjene kassen og møde nogle vanvittig lækre piger,« siger han.

BT har forgæves forsøgt at få en reaktion eller kommentar fra flere af de danske, mandlige modeller, som har arbejdet sammen med Mario Testino i løbet af deres karriere.

Kongehuset har ingen kommentar til, hvorvidt anklagerne mod Mario Testino har betydning for, om han potentielt kan fotografere kongefamilien i fremtiden.

BT har kontaktet Mario Testino vedrørende episoden med Oliver Bjerrehuus, men han har ikke vendt tilbage. Mario Testinos advokater fra Lavely & Singer angriber ifølge New York Times troværdigheden af de personer, som har klaget over chikane fra Testino og henviser til flere positive udsagn fra hans tidligere ansatte, ‘som ikke kan bekræfte anklagerne’.