Lyt til artiklen

Ole Lochmann er 52 år gammel. Han er uddannet snedker og psykoterapeut. Han er en flink og sympatisk mand, der taler med rolig stemme. Og han er overbevist om, at Jorden er flad.

»Hvis vi boede på en kugle, som er cirka 12.000 kilometer i diameter, så ville ting begynde at forsvinde bag horisonten efter fem kilometer, hvis man ser på horisonten i to meters højde. Men når det er klart og godt vejr, som det er i dag, hvorfor kan jeg så se Mols Bjerge, når jeg står på stranden ved Sjællands Odde?,« spørger Ole Lochmann.

Det er kun to år siden, at Ole Lochmanns verdensbillede ændrede sig. Før han fyldte 50, havde han ikke nogen forestilling om, at Jorden skulle være flad og alt det, som han havde lært i skolen, skulle være forkert. Han havde beskæftiget sig med andre konspirationsteorier om 11. september, mordet på John F. Kennedy og de hvide striber på himlen, som fly laver, der kaldes chemtrails.

Men at Jorden ikke skulle være rund, havde han aldrig stillet spørgsmålstegn ved.

»Men jeg fik nogle informationer tilsendt af en norsk bekendt. Det var det, som hedder 'Flat Earth Clues' af amerikaneren Mark Sargent,« siger Ole Lochmann.

Mark Sargent har udgivet både film, radioklip og tekster, som argumenterer for, at Jorden er flad. Det overbeviste Ole Lochmann.

»Konspirationen, om at Jorden er flad, bygger på en anden konspiration, som handler om, at vi ikke har været på månen,« siger Ole Lochmann.

Har vi ikke været på månen?

»Nej, det har vi ikke. Hele månelandingen er skabt for at underbygge påstanden om, at Jorden er rund. Det var først der, at de fik lejlighed til at fotografere Jorden som en kugle. De billeder, som NASA viser, er falske. Videoerne og billederne er lavet med CGI-teknologi,« forklarer han.

Ole Lochmann er medsstifter af Facebookgruppen 'Jorden er FLAD. Jorden er ikke en globe.' En hastigt voksende gruppe, som allerede tæller mere end 3.600 overvejende danske medlemmer. Her diskuterer medlemmerne beviser for, at Jorden er flad, samt andre konspirationsteorier også.

Ole Lochmann har blandt andet lagt et billede af Apollo 11 modulet op, som står på månen, hvor Jorden er synlig i baggrunden.

»Det, kan et barn se, er fake. Min lille datter kunne heller ikke tro, at den havde været på månen,« siger Ole Lochmann om Apollo 11 modulet, som på billedet også ser ramponeret ud med bøjede plader og krøllet sølvpapir i hjørnerne.

Ole Lochmann har tre børn. De to yngste er ligeglade med, hvad han tror på, men forholdet til hans ældste søn, der er 29 år gammel, har været anstrengt på grund af Ole Lochmanns overbevisning.

»Ja, min ældste dreng er ikke vild med den overbevisning, som jeg har. Vi har været meget uenige om det,« forklarer Ole, som har gjort, hvad han kunne for at bevare relationen til sin søn.

»Jeg vil jo gerne opretholde det gode forhold til min søn. Det vil alle forældre. Derfor har vi aftalt ikke at tale om det,« siger Ole Lochmann.

»Det bliver man nødt til. Ligesom hvis man bliver gift ind i en familie, hvor svigerfar har nogle helt andre politiske holdninger, end man selv har. Så må man jo finde ud af det,« forklarer Ole.

Har det ikke også haft andre konsekvenser for dig? Altså, jeg er jo nyhedsjournalist. Hvis jeg sagde til mine chefer, at jeg troede, Jorden var flad, så ville de ikke kunne bruge mig som journalist. Og sådan ville jeg nok også selv reagere, hvis jeg var i deres sted?

»Ja, du ville blive kørt ud på et sidespor. Det er helt spot on, hvad du siger. Jeg har jo også gode venner, som siger til mig, at jeg vanvittig.«

Men hvad med dit professionelle liv?

»Jeg er selvstændig håndværker, og der er folk ligeglade, hvis de overhovedet ved det. Så der har jeg været forskånet,« siger Ole.

Men gør det ikke indtryk på dig, at næsten alle i hele verden mener det modsatte? Hvorfor skulle NASA lyve?

»Jamen, se budgettet. Mars One projektet (NASAs projekt om at sætte mennesker på mars, red.) har et budget på 6,6 milliarder amerikanske dollars.«

Men hvad så med fysikere? Eller piloter, som flyver Jorden rundt?

»Der er også mange af dem, som siger, Jorden er flad. Vi får medlemmer, som er piloter ind i vores Facebookgruppe. Men det er jo ikke noget, som de ønsker at tale frit om,« siger Ole Lochmann.

Selvom Ole Lochmann taler med dæmpet stemme, så brænder der en harme inde i ham.

»Ja, jeg er vred. Det er jo tyveri. Det er kriminelt,« siger han og henviser til det årlige budget, som NASA får, som han mener i virkeligheden bruges til at lyve for verdens befolkning.

Hvad med Lars Løkke Rasmussen. Han er jo Danmarks regeringschef. Tror du, at han ved, at Jorden er flad?

Ole tøver lidt.

»Det ved jeg faktisk ikke. Jeg tror det ikke. Det er nok fifty-fifty,« siger Ole.

Ole Lochmann arbejder fuld tid som snedker, men her på det seneste, så har han brugt en del tid på at dokumentere, at Jorden er flad.

»Jeg har vel brugt to til tre timer om dagen i den sidste måneds tid. Men vi er også ved at lave en dokumentarfilm om det. Og så bruger jeg pauser og ledige stunder på at administrere vores Facebookgruppe,« siger han.

Jeg tror på, at Jorden er rund. Jeg tror også, at mennesker har været på månen, ligesom de fleste andre tror. Men du har jo ret i, at jeg ikke selv kan bevise det. Men jeg tror nok på det, fordi det har alle mine skolelærere, mine forældre og alle jeg har hørt tale om den slags altid fortalt mig. Derfor har jeg den overbevisning. Hvad tænker du om folk som mig?

Ole vejer sine ord lidt.

»Jamen, jeg mener, at I har en tro. En overbevisning. Når noget ikke kan bevises, så er det en tro eller en religion. Og jeg mener ikke, at det kan bevises, at vi bor på en kugle,« siger Ole Lochmann.

Men er det ikke det samme med dig? Er det ikke bare en tro, som du har på, at Jorden er flad?

»Nej, det mener jeg ikke. For hvordan skulle jeg så kunne se bjergene på Mols, når jeg står på stranden i Odsherred? Dem burde jeg ikke kunne se. Jeg synes, det er nemt at dokumentere. Jeg synes ikke, det kræver høje uddannelser eller stor matematisk viden. Det er bare sund fornuft,« siger Ole Lochmann.

Ole Lochmann forklarer, at hvis man kommer til kanten af Jorden, så falder man ikke ned. Vores verden er omkranset af is. Bagved er der sandsynligvis mere land, som magthaverne ønsker at holde hemmeligt.