18-årig sex-dømt, der har voldtaget en 10-årig og sexkrænket to andre piger, kan i teorien komme ud efter halv afsoning

Ofrene for den 18-årige Ahmed Omar Mohamed, som i efteråret 2011 voldtog en 10-årig pige i et buskads i Herning-forstaden Gullestrup samt forsøgte at voldtage en ni-årig og en 17-årig, kan i teorien allerede rende ind i deres overgrebsmand om 17 måneder.

Straffeloven giver nemlig i visse tilfælde mulighed for prøveløsladelse allerede efter halv tid, forklarer jurist og chefkonsulent hos Kriminalforsorgen Marianne Hoffgaard.

- Det kan bl.a. ske, hvis man skal udvises, og straks forlader landet efter løsladelsen. Eller det kan ske, hvis man opfylder det, vi kalder ‘noget for noget’-ordningen. Altså hvis man f.eks. kommer ud af sit misbrug, tager en uddannelse eller deltager i de behandlingsprogrammer, vi har, siger hun uden at forholde sig til den konkrete sag.

Tog 9. klasses eksamen

Og netop uddannelse under afsoning var et af argumenterne for, at Vestre Landsret mandag besluttede at omstøde byrettens udvisning af Ahmed Omar Mohamed, mens man stadfæstede de seks års fængsel, han også fik i byretten.

Under afsoningen har han nemlig taget en 9. klasses afgangseksamen.

Idet han har siddet varetægtsfængslet siden 26. november 2011, kan han dermed i teorien være på fri fod 26. november 2014, altså om ca. 17 måneder.

Chefkonsulenten understreger dog, at prøveløsladelse efter halv tid beror på en konkret vurdering, hvor forudsætningen er, at man ikke vurderer, at der er risiko for at den pågældende laver ny kriminalitet.

En udmelding, som chokerer, den i dag 19-årige Desirée Klein, der er et af mandens ofre.

- Det bliver jeg ret utryg over at høre. For det er da dybt forfærdeligt at tænke på, at jeg om 17 måneder kan risikere at rende ind i ham nede på torvet igen, siger hun med henvisning til det torv i Herning, hvor han 22. oktober 2011 med en kniv truede hende ned i en kælderskakt, hvor han tvang hende til oralsex, samt forsøgte at voldtage hende.

- Hvad mon han kan finde på, hvis jeg eller andre piger støder på ham. Det er virkelig ikke særlig rart at tænke på, siger hun og tilføljer, at hun derfor at håbe, at sagen for lov at blive anket til Højesteret, så han evt. kan blive udvist.

Samme håb har De Konservatives retsordfører Tom Benhke på Christiansborg. Han undrer sig især over, at man undlod at udvise, idet han selv har været med til at lave lovgivningen.

- Den dom virker helt skør. Jeg undrer mig over at der ikke sker udvisning, når vi jo har lavet en lov, hvor der står, at man skal udvises medmindre internationale konventioner siger noget andet. Set i forhold til hvor grov en forbrydelse, der er tale om, så undrer det mig meget, at man ikke udviser.

Nye øjne

Han mener derfor, det er nødvendigt med et sæt nye øjne på sagen.

- Det virker helt skørt, hvis man i sådan en sag ikke gør, hvad der står i loven, og det er som om, der er noget, der ikke rigtig stemmer. Så derfor er det mit håb, at den her sag går til Højesteret, siger han.

Det er op til anklagemyndigheden, at vurdere om man vil ansøge procesbevillingsnævnet om tilladelse til at indbringe sagen for Højesteret.

Meldingen fra anklagemyndigheden har indtil videre været, at man vil have tid til at nærlæse landsrettens dom.