25 danskere fik øjenskader nytårsaften sidste år. Næsten halvdelen var tilskuere, der havde glemt sikkerhedsbrillerne.

Det er betagende smukt, når det oplyser himlen nytårsaften, men fyrværkeri kan også forrette grimme skader, når det går galt.

Det ved landets øjenlæger alt om, og derfor lagde Aalborg Universitetshospital i denne uge en video på Facebook med en opfordring til at huske sikkerhedsbrillerne nytårsaften.

I videoen fortæller Henrik Vorum, professor i øjensygdomme ved Aalborg Universitetshospital, bl.a. om de typiske øjenskader ved fyrværkeri, og det har i den grad ramt danskerne, der spørges, om de 'gerne vil have glasøje'. Videoen er på godt et døgn blevet delt mere end 3.600 gange, ligesom mange danskere ’tagger’ deres venner og familiemedlemmer, måske som en venlig opfordring. Og det glæder Henrik Vorum, at videoen når ud vidt og bredt.

»Håbet med videoen er, at få folk til at tænke sig om. Vi ser desværre alt for mange skader, hvor folk glemmer sikkerhedsbrillerne og f.eks. læner sig ind over et batteri. Vi ser desværre også tit børn, der kommer til skade, så det er også et opråb til forældrene,« siger Henrik Vorum til BT.

Tilskuere skal også passe på

Sidste år fik 25 danskere øjenskader nytårsaften, heraf var 12 børn. Fire af skaderne var så alvorlige, at personerne fik varige mén, og flere øjne måtte fjernes. Året forinden blev der registreret ti alvorlige øjenskader.

»Sidste år var der en stigning på 30 pct. i fyrværkeriulykker generelt (98 mod 75 i 2015, red.), men det slog heldigvis ikke igennem på øjnene. Det er dog en tendens, vi helst ikke vil se fortsætte i år, for så er det ikke sikkert, vi er ligeså heldige,« siger Henrik Vorum.

Næsten halvdelen af øjenskaderne sidste år ramte tilfældige tilskuere, der betragtede fyrværkeriet på afstand. Det fortæller Jørgen Willumsen, overlæge på Rigshospitalet Glostrups øjenafdeling. Derfor skal man også som tilskuer huske sikkerhedsbrillerne, siger han.

»Sidste år havde vi f.eks. tre øjenskader, hvor folk havde fået en raketpind eller fragmenter i øjet, fordi de stod og kiggede op på fyrværkeriet. Så det er ikke nok at holde afstand, brillerne er klart den bedste beskyttelse. Jeg har kun set enkelte ulykker, hvor folk havde haft briller på, og jeg tør slet ikke tænke på, hvordan det havde set ud, hvis de så ikke havde haft de briller på,« siger Jørgen Willumsen.

Raketter og batterier er farlige

Fyrværkeriulykkerne sker ofte, hvis folk kigger ind over et tændt batteri, og når raketter vælter, f.eks. fordi de affyres fra en tom flaske. Det skaber farlige situationer, også for tilskuere.

»Hvis man får en raket lige mod øjet, så kan man ikke reparere det. Det er det samme med batteriskader: Det er glødende kugler, der har så meget fart på. Får du sådan én i øjet, så bliver det brændt og knust, og det er en meget dårlig cocktail, hvis man skal have noget repareret,« siger Jørgen Willumsen.

Undgå ulovligt fyrværkeri

Både Henrik Vorum og Jørgen Willumsen har set grimme skader efter nytårskrudt, men særligt en ulykke går igen, når de to øjenlæger skal udpege den værste.

De fandt sted ved årskiftet 2014-15, hvor en familiefar og to unge mænd døde som følge af ulovlige krysantemum-bomber ved to forskellige fyrværkeriulykker nær Mariager og Hobro i Nordjylland. Udover de tre tragiske dødsfald blev en anden ung mand hårdt såret og mistede synet på begge øjne.

»Det kunne ikke blive meget værre, for eksplosionen havde sprængt al vævet omkring øjenhulerne væk. Det var meget voldsomt. Når man er så tæt på ulovligt fyrværkeri, så kan det gået grueligt galt på grund af trykket og varmeudviklingen. Kraftigt fyrværkeri som f.eks. krysantemum-bomber skal håndteres af professionelle fyrværkere, så hold fingrene fra det,« lyder opfordringen fra Jørgen Willumsen.