____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Onsdag er det 5. juni. Altså Grundlovsdag. Men hvordan er det nu lige, det er? Er det en helligdag? Har vi fri? Skal børnene i skolen? Har lægen åbent, og holder butikkerne lukkede? Vi bringer her en mini-guide til det danske svar på en nationaldag.

Onsdag fejrer vi den første danske grundlov, som vi fik 5. juni 1849.

Dagen er det nærmeste, vi i Danmark kommer på en nationaldag, men ikke desto mindre er den ikke længere en officiel helligdag. Du har derfor ikke automatisk ret til at holde fri, med mindre det fremgår af din ansættelseskontrakt eller overenskomst, at dagen er en fridag på din arbejdsplads.

Så hvis du vil ud at høre grundlovstaler, skal du gøre det efter fyraften eller sørge for at arbejde et sted, hvor du har fri.

Derimod er Grundlovsdag en officiel flagdag. Altså en dag, hvor alle offentlige bygninger hejser flaget.

Men selv om dagen ikke er en helligdag og altså i princippet en helt almindelig arbejdsdag, så bliver Grundlovsdag i Lukkeloven betragtet som en helligdag. Derfor holder de fleste butikker lukkede. Undtaget naturligvis de butikker, som i forvejen har lov til at holde åbent om søndagen.

Banker og kommunekontorerne er også lukkede, og i de fleste daginstitutioner bruger man også dagen til at fyre en lukkedag af.

Du kan altså godt droppe at aflevere dit vuggestue- eller børnehavebarn, men hvad med skolebørnene? Har de fri? Her bliver du nødt til at tjekke feriekalenderen på dit barns skole. Nogle skoler holder helt eller delvist fri 1. maj, mens andre holder fri Grundlovsdag.

Og så en vigtig service-meddelelse, der måske vil glæde nogle: Grundlovsdag falder altid sammen med Fars Dag, så hvis du nu alligevel har fri, skulle du måske bruge dagen til at glæde dit fædrene ophav.