BT var en tur inde bag afspærringerne ved Illums Bolighus for at se nærmere på ødelæggelserne efter branden.

Der var afspærret i en stor omkreds rundt om indgangen til Illums Bolighus på Strøget i København. Butikkerne i den nærmeste omkreds var også lukkede, selvom de havde mulighed for at tjene gode penge på turisterne i solskinsvejret.

En brand startede nemlig natten til søndag på taget af den ikoniske bygning, og hele området var søndag eftermiddag stadig ramt af fæl røglugt.

Røglugten var svær at vænne sig til inde bag glasfacaden i det historiske bygningsværk fra 1961. Alle mand havde hvide beskyttelseshjelme på, og helst også fornuftigt fodtøj mod de store vandpytter på gulvene. Også direktør for Illums Bolighus, Henrik Ypkendanz, var iført sikkerhedshjelm og gik sammen med forsikringsfolk rundt for at besigtige skaderne.

»Vi skal selvfølgelig have styr på det her så hurtigt som muligt, og jeg mener, vi skal åbne om to dage. Ellers går kunderne et andet sted hen, og vi skal have minimeret driftstabet i huset,« siger Henrik Ypkendanz.

Han estimerer, at skaderne løber op i et tocifret millionbeløb, men han vil ikke gætte på et mere præcist beløb.

Skaderne var da også til at tage og føle på på den øverste etage af det berømte bolighus. Dyre møbler fra blandt andre Arne Jacobsen, Finn Juhl og Wegener stod på den øverste etage og er meget medtaget af skaderne.

Øverste etage i Illums Bolighus er kraftigt medtaget.
Øverste etage i Illums Bolighus er kraftigt medtaget. Foto: Camilla Schouw Broholm
Vis mere

På alle etager stod medarbejdere og pakkede tøj, møbler, service og andre varer ned i lukkede poser for at minimere fugt- og lugtskader. Mange stod i halvmørke og i store vandpytter fra slukningsarbejdet og fra defekte vandrør. Men meget var allerede helt ødelagt og fortabt.

Der er vand alle vegne og bygningen er stadig under sikkerhedskontrol fra myndighederne.
Der er vand alle vegne og bygningen er stadig under sikkerhedskontrol fra myndighederne. Foto: Camilla Schouw Broholm
Vis mere

Henrik Ypkendanz vil mandag formiddag holde møde med forsikringsfolk og skadeservice for at gennemgå forløbet.

Men det er vel vigtigt også at vurdere det sikkerhedsmæssige for medarbejdere og kunder?

»Det er klart, at vores medarbejdere skal kunne komme sikkert ind i butikken i morgen. Det skal være en sikker butik, og det er også derfor, vi alle sammen har hjelme på i dag. Ingen er kommet til skade, og turisterne ude på Strøget skal have en god oplevelse, når de kommer ind igen. Så vi gør det så hurtigt som muligt.«

Vandet fra taget er løbet gennem alle etager, og alle steder drypper det ned og danner vandpytter i forretningen.
Vandet fra taget er løbet gennem alle etager, og alle steder drypper det ned og danner vandpytter i forretningen. Foto: Camilla Schouw Broholm
Vis mere

Det er endnu uvidst, hvad der forårsagede branden, men til TV2 Lorry fortæller direktøren, at firmaet netop havde afholdt sommerfest på taget lørdag aften, inden ulykken begyndte. Han var selv med til at lukke festen ned omkring klokken 1 natten til søndag.