12 måneder med brug af nikotinpræparater, som f.eks. tyggegummi, plaster og sugetabletter i forbindelse med et rygestop, øger risikoen for hjerte-kar-sygdom, viser ny forskning.

Det er den danske medical advisor og cand. scient, Jens Dollerup, der fik ideen til det engelske studie, som netop er blevet offentliggjort i det engelske tidsskrift Clinical Epidemiology.

Studiet omfatter data fra 57.920 rygere, der blev fulgt i et år for at se, hvad indtagelse af nikotin kan have af konsekvenser. Efter fire uger var der ingen påvirkninger, men efter de 12 måneder var risikoen for hjerte-kar-sygdom steget med hele 35 pct. i forhold til dem, der ikke havde indtaget nikotin i forsøget.

På trods af de nye forskningsresultater understreger Jens Dollerup overfor fagbladet Dagens Medicin, at det ikke er bedre at fortsætte med at ryge:

»Hvis du spørger en, der ønsker at stoppe med at ryge, er de ikke informeret om, at nikotinen i sig selv har en betydning for hjerte-kar-sygdom. De ved bare, at det er bedre end at ryge. Dette er klart bevist, og mit forslag er ikke at stoppe behandling af rygning med nikotinsubstitution. Jeg vil bare gerne have, at man som behandler og bruger af nikotinsubstitution er informeret om, at der en risiko - om end den er lille - ved brug af nikotinpræparater,« siger han og påpeger, at der findes andre medicinske alternativer, hvis man ønsker at kvitte smøgerne. Det indebærer ikke e-cigaretter:

»Det er bekymrende at se det stærkt stigende brug af e-cigaretter, hvoraf flertallet indeholder nikotin udover andre skadelige stoffer, der potentielt kan have samme risici forbundet med anvendelsen,« siger han til fagbladet.