Se videoen herover.

Er du en af de mænd, der skælver ved tanken om at træde over dørtærsklen ved en sædklinik for at tjekke dine evner til at sætte nye poder i verden, kan du nu ånde lettet op. Det hævder en dansk idémand bag en ny sædtest, der snart kan langes over disken i butikkerne.

Sædtesten, der kan sammenlignes med kvinders graviditetstest, er udviklet af firmaet SwimCount, men har den danske fertiletslæge Steen Laursen som idémand. Testen tester antallet af de såkaldte mobile sædceller, som kan befrugte en kvindes æg.

Han mener, at der er alt for mange mænd med dårligt sædkvalitet, som ikke søger hjælp i tide. Ganske enkelt fordi de føler, at det er for grænseoverskridende og akavet at opsøge en sædklinik.

»Ofte tvinger kvinden dem til at tage ind på en sædklinik. Det er et meget følsomt område for mænd,« siger Steen Laursen.

Sædtesten har taget fem år at udvikle. Der findes en række hjemmetest i forvejen, men de fungerer ikke tilstrækkeligt, da de ikke tjekker for de mobile sædceller, som SwimCounts produkt gør, mener fertilitetslægen. Om SwimCounts test vil få fødselsraten til at stige i Danmark, giver laboratorieleder Marie Louise Grøndahl på Herlev Hospital sit bud på. Hun er uafhængig har intet med projektet at gøre.

»Den mandlige faktor er en meget almindelig årsag til infertilitet, og det kan være nyttigt med en tidlig undersøgelse af sædkvaliteten for at få parrene i behandling så hurtigt som muligt. Parrets fertilitet falder med alderen - specielt efter at kvinden er fyldt 35 år,« siger Marie Louise Grøndahl.

Sædtesten er blevet gennemtestet af 100 mænd på tre sædklinikker, og det er gjort for at validere produktet og testen. Steen Laursen forventer, at produktet kommer til salg på det danske marked om en måneds tid.

»Testen måler antallet eller koncentrationen af sædceller, der svømmer. Det er det tal, der har betydning for, om mænd kan gøre kvinder gravide. Det er en grov screeningstest, der fungerer på en lidt anden måde, end den gør på en sædklinik. Det er en lille plastikkasse, hvor man putter sædprøven ned i. Der er et håndtag, som man trækker frem, hvor resultatet vil komme frem. Når resultatet er klar, kommer der en farve frem, som indikerer, hvor gode sædceller man har. Sædcellerne bliver farvet, når man tager testen,« forklarer Steen Laursen.