Poul Nyrup Rasmussen stopper efter syv år som formand for de europæiske socialdemokraters parti, PES.
Poul Nyrup Rasmussen stopper efter syv år som formand for de europæiske socialdemokraters parti, PES. Foto: Jeppe Michael Jensen

De psykisk syge skal have det bedre. Finansspekulanterne skal have det sværere. Det er i korte træk Nyrups opskrift på et aktivt seniorliv for ham selv.

- Jeg vil have de psykisk syge på dagsordenen, prøve at få fjernet tabuerne, så det er noget, man kan tale åbent om ved middagsbordet, siger Poul Nyrup Rasmussen, hvis egen datter
nyrop
. Hun blev 24 år.

Selvmord er ikke underholdning

Den tidligere statsminister har arbejdet på sagen, siden han stoppede som formand for Socialdemokraterne, men nu kan han bruge endnu mere tid på det.

- Der er allerede sket meget, og alle partierne har det jo på dagsordenen nu. Jeg vil prøve at få samlet initiativerne mere, så indsatsen kan blive styrket. Jeg kunne godt tænke mig, at det blev lige så stærkt og velorganiseret som Kræftens Bekæmpelse, der er en fremragende organisation, siger han.

LÆS OGSÅ: 

POLAND SEJM NAPIERALSKI RASMUSSEN MEETING ny

- Mange har selv en datter, en bror eller en mor, der er ramt. Og det hjælper, når offentligt kendte personer som Diana Benneweiss eller Hilda Heick står frem og fortæller om problemerne i deres egne familier. Sindslidelser burde behandles ligesom alle andre sygdomme. Når man gemmer det væk, er det også sværere at få afsat ressourcer. Det skal anerkendes i samfundet, så de ramte og de pårørende kan stå frem med en stærk stemme. Udgifterne til sindslidende koster samfundet 55 mia. kr. om året.

Har du set tv-serien ' Borgen'?

- Jeg har set omtaler af den, og at der bliver draget paralleller til min situation. Jeg føler mig lidt berørt af det. Når det kommer så tæt på virkeligheden, synes jeg, man kommer for tæt på. Man skal respektere folks sorger, det behøver man ikke at kommercialisere.

Jeg kan ikke lide at se min egen situation blive gjort til underholdning, siger Nyrup.

Masser af opgaver

Han vil også fortsat være bestyrelsesformand i Lindø Offshore og forsøge at hjælpe fyrede Lindø-arbejdere i gang igen i Vestas og Siemens, som rykker ind.

Han vil stadig irritere finansspekulanterne, og så skal han skrive tredje bind i sin selvbiografi. Det bliver den mest spændende. Den handler om hele statsministertiden og tiden i Europa-Parlamentet.

LÆS OGSÅ:

POLAND SEJM NAPIERALSKI RASMUSSEN MEETING

Og i modsætning til de to tidligere skriver han selv uden hjælp.

- Jeg skal tæt på og beskrive arbejdsprocesser, som andre kan lære noget af. Det handler ikke om at rakke nogen ned, men der kan godt komme afsløringer.

Og jeg får jo mere tid til det nu. Men jeg vil ikke blande mig i dansk politik. Jeg syntes selv, det var irriterende, hvis forgængerne blandede sig, siger Poul Nyrup Rasmussen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.