Læsere mener den blå stork kan være med i eksperiment.

Siden B.T. i går fortalte historien om den blå stork, der har slået sig ned i byen Biegen i det østlige Tyskland har vi modtaget flere henvendelser fra observante danskere, der har et bud på det usædvanlige biologiske fænomen, der i går undrede biologer og ornitologer.

Både biolog Jesper Bønløkke fra danskedyr.dk samt biolog og ornitolog Timme Nyegaard fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF) var ved at gå bagover, da de så video og billeder af den blå stork. Det havde de aldrig hørt om før.

- Den må have støvbadet i noget blåt pulver på sin lange vej fra Afrika, og så være blevet farvet på den måde. Men den er da ganske flot, lød dommen tirsdag fra Timme Nyegaard og DOF.

Svend Erik Hendriksen, der er pensioneret seniorsergent på Grønland,  mener at storken kan være ufrivillig deltager i et eksperiment, hvor forskere har lokket fuglen til at lande i et bassin eller en sø med blåt sporstof, der så sætter sig på storken, så man kan følge dens vej.

- Det anvendes blandt andet i Sydafrika mod demonstranter, og det er sandsynligt, at nogle forskere har villet se, hvor langt storken flyver og hvor den slår sig ned. Det tager normalt 21 til 23 dage før den blå farve forsvinder igen, fortæller Svend Erik Hendriksen.

Villy Jensen, der er kemilaborant fra Virum, er inde på samme spor, og har en teori om, at 'nogen har fodret/forgivet storken med methylenblåt i foderet eller drikkevandet':

- Farveudtrædning og fordeling (både fjer og næb er misfarvet) ligner samme mønster, som hvis man sætter en hvid chrysantemum i methylenblåtholdigt vand, skriver Villy Jensen, der afslører at han selv som studerende lavede 'visse forsøg uden for undervisningstiden', som han udtrykker det overfor B.T.

Hos Dansk Ornitologisk Forening oplyser Timme Nyegaard, at ansatte har fundet ud af at  kunstgødningskugler vistnok er blå.

- Men det er stadig blot et gæt, understreger ornitologen.

Så den præcise oprindelse til storkens usædvanlige farve er stadig et mysterium, og der er ingen afgørende danske autoriteter der endnu med sikkerhed har kunnet fastslå, hvorfra dens fantastiske farve stammer fra.