Hver fjerde medarbejder på en arbejdsplads har inden for den seneste uge talt grimt om en kollega. Et »chokerende tal«, mener arbejdsmiljøkonsulent.

Kolleger, der taler grimt bag hinandens ryg, er et velkendt fænomen. Meget velkendt endda. En ny undersøgelse viser, at hver fjerde medarbejder mindst en gang inden for den seneste uge har bagtalt en kollega. Og det kan komme til at give negative udsving på virksomhedernes bundlinjer, lyder advarslen fra den erfarne arbejdsmiljøkonsulent i HK/Privat Svend-Erik Hermansen.

Undersøgelsen med »det alarmerende resultat« er lavet af analysebureauet Wilke for Avisen.dk.

- Det er et chokerende højt tal. Det skal folk ikke beskæftige sig med på en arbejdsplads, siger Svend-Erik Hermansen til Avisen.dk.

- Det er ikke konstruktivt på nogen måde. Konkret giver det dårlig stemning. Det kan gå ud over produktionen, fordi det skader samarbejdet, og det skaber et dårligt psykisk arbejdsmiljø, føjer han til.

Men tallene kommer ikke bag på lektor Annie Høgh fra Københavns Universitet, der forsker i mobning og negative handlinger på arbejdspladsen.

- Det er en pæn procent, men det overrasker mig sådan set ikke. Det svarer meget godt til det billede, vi har. Det ser ud som om, at der er en stigning i sladder og bagtalelse (på arbejdspladser, red.), siger lektor Annie Høgh, Københavns Universitet til Avisen.dk.

Hun peger på, at der bør skelnes mellem sladder, som ikke per definition er negativt, og bagtalelse, som er negativt. Bagtalelse kan smitte af på arbejdsmiljøet, så det nærmest bliver legalt at tale negativt om hinanden. Og selv om bagtalelse og mobning langt fra kan sættes lig hinanden, gør Annie Høgh opmærksom på en sammenhæng:

- Bagtalelse og rygtedannelser indgår som en del af de negative handlinger, der kan bruges til mobning. Men så skal det ske mere end en enkelt gang, siger hun.

 

DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN: HAR DU OGSÅ TALT GRIMT OM DIN KOLLEGA I DENNE UGE?