Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Danske soldater overværede i 2004 under operation »Green Desert« i Irak overgreb på civile irakere uden at gribe ind. Det viser en video, som en tidligere efterretningsofficer torsdag står frem med i Ekstra Bladet. Ifølge avisen er videoen optaget i landsbyen Al-Zubair, og den viser, hvordan en civil irakisk fange bliver slået og sparket af to irakiske politisoldater. I videoen kan man høre en dansk soldat sige:

- Har du set, de får bare nogle hug.

Ifølge den tidligere efterretningsofficer, blev videoen efterfølgende vist til den øverstbefalende for operationen dengang, oberstløjtnant John Dalby. Men Dalby foretog sig ifølge soldaten ikke noget.

– Han kigger på mig og siger: »Du ved godt, hvad det vil betyde«. Og det vidste jeg godt. Vi var holdet efter Hommel-fangesagen, så det kunne betyde, at den danske bataljon ville blive trukket ud af Irak. Jeg vurderede, at det var bedre for irakerne, at vi blev og løste vores opgave frem til de første valg. Og det mente Dalby også, siger den tidligere efterretningsofficer til Ekstra Bladet.

John Dalby afviser at have set den omtale video. Han understreger, at det ville få konsekvenser allerede dengang, hvis han havde set den.

– Hvis jeg havde set noget på video fra den operation, så ville det have været med i de reaktioner, jeg havde over for de irakiske chefer, da jeg havde dem inde i to timer og forelæse for dem om krigens love efter operationen, siger han til avisen.

Operation Green Desert fra 2004 har før været genstand for historier om, at irakere skulle have været udsat for mishandling under og efter, at de havde været i danske soldaters varetægt.

Den 31. december 2011 fortalte John Dalby til Berlingske, at han talte med de udsendte soldater efter operationen, men her havde ingen set noget til overgreb.

- Dengang sammenkaldte jeg hele bataljonen og spurgte, om nogen havde set noget ukorrekt. Ingen meldte sig. Selvfølgelig kan man forestille sig, at soldater ville tie om det for at undgå bebrejdelser for ikke at have grebet ind. Men efter hvad jeg kunne finde ud af, var der ikke noget, sagde han til avisen.