I sidste uge valgte 130 tapperi-medarbejdere på Carlsberg i Fredericia at nedlægge arbejdet, fordi en nyansat ikke var medlem af 3F, som alle andre på stedet. Manden, der er årsag til strejken, står nu frem og fortæller, at han finder 3F's og kollegaernes metoder ubehagelige og urimelige.

Det kan få store konsekvenser ikke at være medlem af 3F. Det mærker Poul Erik Nielsen, tekniker ved Carlsberg i Fredericia, i disse dage. Sammen med tre andre nyansatte valgte han at sige nej til fagforeningen 3F, og så rullede lavinen. Det skriver Jyllandsposten.

Poul Erik Nielsen beslutning faldt nemlig ikke i god jord hos kollegaerne, som valgte at nedlægge arbejdet. Poul Erik Nielsen står dog fast på, at han selv må vælge sin fagforening.

- De metoder, kollegerne bruger til at presse, ikke kun mod mig, men også min bror (der også arbejder på fabrikken, red.) er uacceptable. De har sagt til ham, at ”det kan få konsekvenser for dig, hvis din bror ikke holder op mad at lave ballade på den måde", siger Poul Erik Nielsen til Jyllands-Posten.

Avisen har været i kontakt med fællestillidsmanden på Carlsberg, Lars Schultz. Han afviser, at medarbejderne bliver presset til at være medlem af 3F.

- Det kan jeg ikke nikke genkendende til. Jeg kan sige, at vi hidtil har haft 100 procent tilslutning til 3F. Det har vi så ikke nu, og det er da selvfølgelig ærgerligt. Men vi kan jo ikke gå ud og presse folk til noget, de ikke vil, siger Lars Schultz til Jyllandsposten.

Da Jyllandsposten spørger, hvordan Poul Erik Nielsen har det med at være årsag til strejken, svarer han følgende:

- Det er deres valg at strejke. Det kan jeg ikke rigtig ændre på. De må have indset, at trusler om unævnte konsekvenser ikke virkede. Så jeg tror, det er et forsøg på at presse virksomheden til at fyre mig. Hvis det bliver enden på det, så har jeg accepteret det. Jeg kan ikke melde mig ind i en forening, der behandler folk på den måde. Det er mafiaagtige metoder. Jeg spurgte under jobsamtalen til fagforeningen og fik at vide, at det ville firmaet ikke blande sig i.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol slog i januar 2006 fast, at ansatte på en arbejdsplads ikke kan tvinges til at være medlem af en bestemt forening - herunder en bestemt fagforening.

Tapperi-medarbejderne har nu strejket i en uge. I går løb Carlsberg tør for fadøl. Bryggeriet har søgt arbejdsretten om lov til at afskedige de 130 medarbejdere, som i disse dage strejker.