Danskerne skal have fælles streamingtjeneste, foreslår Venstre. Men idéen fik medieanalytiker Claus Bülow Christensen for seks år siden

I løbet af de seneste år har vi vænnet os til, at vi kan se tv, læse artikler eller høre radio, præcis når det passer os. Streaming-tjenesterne har revolutioneret medie-markedet, og nu skal det også være muligt at finde dansk-produceret indhold ét samlet sted.

Det mener Venstre, som vil indføre en public service-pendant til den populære streaming-tjeneste, Netflix. Tjenesten, der skal hedde Danflix, skal være en 24 timers tv-kanal samt en app, der samler et væld af indhold fra de medieproducenter, der modtager public service-midler fra staten.

Men idéen er ikke så ny endda. Faktisk fik medieanalytiker og foredragsholder, Claus Bülow Christensen, samme tanke for seks år siden, og derfor købte han i sin tid domænet Danflix.dk, hvilket han stadig ejer.

»Dengang var der ikke rigtig nogen i Danmark, der vidste, hvad streaming var. Men Netflix var jo startet i USA, og vi kunne som medieanalytikere godt se, at de havde altså styr på det. De var begyndt at tage markedsandele fra de traditionelle tv-udbydere. Så vi kunne vi godt se i krystalkuglen, at det ville blive rigtig stort,« siger Claus Bülow Christensen, der er selvstændig rådgiver og medieanalytiker.

Han fortæller, at det netop var den lignende amerikansk løsning, Hulu, som inspirerede ham.

»En en række store amerikanske tv-stationer sig sammen og tog deres mest populære tv-shows og serier, og så lavede de i fællesskab en kommerciel tjeneste og kalde den Hulu. De har siden vokset sig stor og succesrig. Og så opstod tanken, at det ville egentlig være enormt smart at lave noget tilsvarende på det danske marked.«

Der var dog ikke rigtig den helt store interesse for idéen i Danmark i 2011, så Danflix har ligget nogle år og »slumret«, som medieanalytikeren siger.

Udvidet public service

Nu har ideen dog fået nyt liv, efter Venstre i onsdags kom med et konkret forslag om at oprette en dansk public service-tjeneste. Som en del af forslaget vil Venstre skære 400 millioner kroner af DR's årlige budget. De penge skal i stedet gå til en udvidet public service-pulje, som flere aktører skal kunne få del i - mod at dele indhold i Danflix-tjenesten.

»Alle, der betaler skat i Danmark, vil kunne søge puljens midler. Men det er de danske licensbetalere, der betaler licens til den her pulje. Derfor kan vi selvfølgelig ikke tillade, at indholdet ligger bag en betalingsmur,« siger Venstres kultur- og medieordfører, Britt Bager, ifølge Ritzau.

Claus Bülow Christensen siger over for til BT, at han ikke er ude på at tjene penge på domænet, men at han gerne vil indgå i et samarbejde om at udvikle Danflix.

»Nu er markedet her, teknologien er moden, og forbrugerne er klar til det, så det er et godt tidspunkt at redefinere public service,« siger Claus Bülow Christensen.