Står der 'triclosan' på ingredienslisten bag på din tandpasta, deodorant eller håndsæbe, bør du overveje at smide den i skraldespanden og finde et alternativ, hvor stoffet ikke indgår.

En ny amerikansk undersøgelse, der netop er publiceret i det anerkendte tidsskrift PNAS, viser nemlig, at det bakteriedræbende stof triclosan er langt mere kræftfremkaldende end hidtil antaget.

Læs også:

På University of California, San Diego School of Medicine har forskerne bag den nye undersøgelse igennem seks måneder givet laboratoriemus tre gram triclosan om dagen og ved forsøgets slutning havde de små dyr udviklet leverskader og større risiko for at blive ramt af den alvorlige sygdom leverkræft.

Læs også:

Risikoen for at udvikle den dødelige sygdom skyldes angiveligt, at triclosan ødelægger det protein, der normalt afgifter blodet i leveren. For at kompensere for ødelæggelsen overproducerer leveren i stedet en anden type celler, der senere hen kan føre til udvikling af cancer.

Læs også:

Det skræmmende resultat får forskerne bag undersøgelsen til at stille spørgsmåltegn ved, hvor sikkert det er for mennesker at bruge produkter, der indeholder det kemiske stof.

Og det gælder ikke kun i USA. Ifølge Miljøstyrelsen bliver stoffet også brugt i tandpasta og deodoranter, som kan findes på de danske supermarkedshylder.

Læs også:

Triclosan er dog tilladt at anvende som konserveringsmiddel i udvalgte kosmetiske produkter i en koncentration på op til 0,3 %, men alligevel ser Miljøstyrelsen helst, at man vælger produkter, der ikke indeholder det kemiske stof:

- Miljøstyrelsen har i flere år vurderet, at brugen af triclosan i forbrugerprodukter er fuldstændig unødvendig. Da stoffet samtidig i mange år har været mistænkt for at kunne give resistens hos bakterier og være hormonforstyrrende, råder Miljøstyrelsen forbrugerne til at vælge produkter uden triclosan, skriver styrelsen på sin hjemmeside.