Verdens lykkeligste folk. Et prædikat, som vi danskere får hængt om halsen i tide og utide. Men selvom vi tilsyneladende går rundt med verdens bredeste smil, er vi ikke særligt gode til at være høflige over for hinanden.

Således viser en ny undersøgelse som Epinion har udarbejdet for Hansen Agenda, at hver tredje dansker føler sig uhøfligt behandlet mindst én gang om ugen, mens hver tiende svarer, at de føler sig uhøfligt behandlet hver eneste dag.

Det på trods af, at hele 84 pct. af danskerne mener, at det har 'stor' eller 'meget stor' betydning, at deres medmennesker er høflige. - Danskerne vil meget gerne være i social kontakt og have mulighed for at have det godt sammen med andre mennesker. Den sociale kontakt er én af de ting, der gør os til så lykkeligt et folkefærd. Derfor synes vi heller ikke, at det er rart, når folk er uhøflige og ødelægger stemningen, siger Bent Greve, der er samfundsforsker på Roskilde Universitet.

Han er meget overrasket over, at hele 78 pct. af undersøgelsens deltagere svarer, at de støder på uhøflighed mindst en gang om måneden - specielt set i lyset af, at flere undersøgelser peger på danskerne som et yderst lykkeligt folkefærd.

- De fleste tænker sig jo om, når de er sammen med andre mennesker, så derfor er jeg faktisk meget overrasket. Det påvirker jo folk negativt, når de føler, at de bliver behandlet dårligt, siger Bent Greve.

Kigger man videre i samme undersøgelse, er det dog svært at få øje på de danskere, der har lidt problemer med at forstå konceptet 'takt og tone'. Faktisk er det kun 19 pct. af deltagerne, som er klar til at indrømme, at de ind imellem er lidt grove eller uhøflige overfor deres medmennesker. Hele 23 pct. svarer, at de 'aldrig' er uhøflige.

- Folk har forskellige opfattelser af høflighed. Jeg er for eksempel i Japan lige nu, og der er de jo helt voldsomt høflige. Hvis man målte ud fra deres barometer, er alle andre jo nærmest uhøflige. Men sådan er virkeligheden jo ikke. Alle har forskellige opfattelser af høflighed og tænker derfor nok ikke så meget over det, når de selv er uhøflige. Det kunne man evt. starte med at gøre, siger Bent Greve. Undersøgelsens resultater og de tilsyneladende uhøflige danskere har fået BT's politiske kommentator og Adm. Direktør i Hansen Agenda, Lotte Hansen, til at invitere til debat på Salon-scenen i den sorte diamant torsdag aften kl. 19.00.

Her deltager Lotte Hansen selv, forfatter Lars AP, der står bag bogen 'Fucking flink', forfatter Ulla Gjedde Palmgren, der har skrevet 'Håndbog i høflighed' og en af landets fineste digtere og samfundsdebattører, Søren Ulrich Thomsen.

Epinions undersøgelse er baseret på svar fra 995 deltagere.