Forbrugerrådet Tænk Kemi har afsløret, at flere forskellige pizzabakker indeholder fluorstoffer og andre kemikalier, som ikke egner sig til fødevareemballage.

Spis ikke pizza direkte fra pizzabakken, og lad ikke pizzaen ligge i bakken natten over.

Sådan lyder anbefalingerne fra Forbrugerrådet Tænk Kemi, som ved stikprøver af forskellige pizzabakker har konstateret, at emballagen indeholdt både fluorstoffer og en række andre kemiske stoffer, som er mistænkt for at være enten hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende.

Ved stikprøver af tre slags pizzabakker fra Dominos Pizza, Linea Ecobox og en pizzabakke fra det lokale pizzeria blev der konstateret indhold af fluorstoffer, som var langt over den vejledende danske grænseværdi. Derudover var der blandt andet mineralske olier og en række kemikalier som ftalater, bisphenol A og nonylphenol, som sandsynligvis kommer fra genbrugsmateriale i pizzabakkerne.

»Jeg blev overrasket over, at vi i alle tre pizzabakker så enstemmigt fandt disse kendte hormonforstyrrende stoffer. Desuden har vi ingen grund til at tro, at problemet ikke også gælder andre pizzabakker rundt om i landet, da resultatet for de tre bakker er meget ens,« siger Stine Müller, projektleder og testansvarlig i Forbrugerrådet Tænk Kemi, til rådets hjemmeside.

Hun understreger, at det kun er indholdet af kemikalier i selve pizzabakken, der er testet, og det kan ikke påvises i hvor høj grad, stofferne vandrer over i pizzaen. Men Forbrugerrådet Tænk Kemi mener ikke, forbrugerne skal risikere at støde på fluorstoffer i deres fødevareemballage.

'Bør ikkefindes i fødevareemballage'

»Det er ikke den enkelte pizzabakke eller posen med mikroovnspopcorn, der udgør en risiko for forbrugeren. Men vi udsættes for disse stoffer fra rigtig mange kilder i vores hverdag, og samlet set kan eksponeringen være problematisk i forhold til for eksempel hormonforstyrrende effekter. Derfor mener vi ikke, at det er for meget at forlange for forbrugerne, at disse stoffer ikke bør findes i fødevareemballage,« siger Stine Müller.

Fluorstoffer har længe været kendt som et problem for forbrugerne. Forskere fra Syddansk Universitet påviste tidligere på året, at højere niveauer af fluorstoffer i blodet kunne øge risikoen for spontan abort med op til 16 gange.