Hvis prøven er negativ, kan svigerdatteren have været deres søn utro

Kan vi nu være sikre på, at vores svigerdatter ikke har været utro – om vores barnebarn overhovedet er biologisk relateret til os?

Den tanke går flere og flere bedsteforældre tilsyneladende rundt med, for der er sket en markant stigning i salget af dna-test til bedsteforældre, der vil tjekke, om deres søn nu også er far til deres barnebarn, forklarer Johannes Brejner, der er ejer af dnatest.dk.

»Mange gange har bedsteforældrene mistanke om, at deres svigerdatter har været utro. Men fordi de ikke har lyst til at dele deres tvivl med deres søn, går de bag om ryggen på ham og laver testen på barnet, når bedsteforældrene passer det,« siger Johannes Brejner.

Testen foretages ved at tage et mundskrab fra bedstemoren og fra barnebarnet, som sendes til laboratoriet. Hvis de to prøver ikke matcher, er de ikke i familie med hinanden, og derfor kan svigerdatteren ikke være blevet gravid med deres søn.

Johannes Brejner, hvis firma er den største spiller på det danske marked for dna-test, har i år oplevet en stigning på omkring 30 procent i det, han kalder ’bedsteforældretest’.

Indtil videre har han solgt omkring 300 af dem, hvilket svarer til cirka 10 procent af hans årlige omsætning.

Grænseoverskridende

Camilla Carlsen Bechsgaard, der er psykolog og medforfatter til bogen ’Familiefred med dine forældre’, kalder fænomenet for ’en uheldig tendens’.

»Så længe ens søn er glad og tilfreds med sit barn, tilkommer det overhovedet ikke bedsteforældrene at blande sig i det,« siger psykologen, der kalder det ’vildt grænseoverskridende’, at bedsteforældre kan finde på at teste barnebarnet.

»Det er et udtryk for mistillid og manglende evne til kommunikation og dialog i familien. Så hvis man gør det her, ligger der nok nogle andre problemer begravet i familien, som man heller ikke kan finde ud af at tale om,« siger hun.

Bedstemor var utro

Fænomenet kan også give bagslag for bedsteforældrene. For én bedstemor endte mistroen til sin svigerdatter med at ramme hende selv, påpeger Johannes Brejner:

»Jeg anbefaler altid, at man laver et mundskrab fra bedstemoren og fra barnebarnet, for så kan man være sikker på resultatet, eftersom det er moderen, der føder. Men i ét tilfælde valgte bedsteforældrene at lave mundskrabet på bedstefaren. Det endte med et negativt svar – altså at bedstefaren ikke var i familie med barnebarnet,« siger Johannes Brejner og fortsætter:

»Bedsteforældrene fortalte resultatet til deres søn, som så ringede mig op og var sindssygt vred – han troede ikke på, at konen havde snydt ham. Sønnen fik lavet en test, og rigtigt nok viste det sig, at han var far til barnet.

Men eftersom bedsteforældrene havde lavet mundskrabet på bedstefaren, viste det sig, at det var bedstemoren, der havde snydt og været utro – at bedstefaren slet ikke var far til sønnen. Og i det her tilfælde var det bedstemoren, der havde haft så travlt med at mistænke svigerdatteren for at være utro,« fortæller Johannes Brejner.

Interessen for faderskabstest er generelt steget, efter at medierne det seneste par år har haft stigende fokus på området.

Senest har programmer som ’Hemmeligheder og løgne’ på TV2 og ’Sporløs’ på DR1 vakt interesse for spørgsmålet om faderskab.