Lyt til artiklen

Et fotografi af kongehuset ville klare de kongeliges hovedopgave næsten ligeså godt, som medlemmerne af kongehuset gør, mener manden bag en ny facebook-side, der bidrager til den igangværende debat om kongehusets gøren og laden.

"Kongehuset arbejder" hedder siden, og folkene bag har sat sig for at undersøge, hvad kongehuset egentlig får dagen til at gå med. Hver dag opdateres følgerne i Dronningens, Kronprinsens og resten af kongefamiliens gøremål.

Det er dog ikke hver dag, at der er meget at rapportere om. Den 14. august så dagen sådan ud ifølge facebook-siden:

- Godmorgen. Kronprinsen er fortsat til golf i det nordjydske. Resten af Kongehusets kalender er åben for legeaftaler.

BT har de seneste dage sat fokus på grevinde Alexandras statsstøtte - de såkaldte årpenge, der lyder på 2,1 millioner kroner. Det har fået debatten om apanagen til kongehuset til at blusse op påny.Men "Kongehuset arbejder" går efter hele kongehuset. Kongehusets offentlige kalender får her et par ord med på vejen. Mandagen bliver blandt andet brugt på en "personlig omsorgsdag" efter "weekendens strabadser", kan man læse, selvom det kun er kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, der har haft gøremål i weekenden.Manden bag siden, pædagogen Anders Udengaard, bor i Brande og har tidligere været medlem af det lokale byråd for SF. Udover at lave skæg og ballade har han dog et seriøst formål med siden, fortæller han.- Når jeg diskuterede kongehusets eksistensberettigelse med folk, stødte jeg ofte på argumentet om, at de kongelige har travlt og suser rundt fra det ene arrangement til det andet og knokler. Det vidste jeg ikke, om de gjorde, så jeg fulgte jeg kongehusets kalender og lavede en opdatering hver morgen. Det blev til siden. Og på den baggrund kan man konkludere, at nej, kongehuset har ikke travlt, siger Anders Udengaard til bt.dk.

Han beskriver kongehuset som en kulturinstitution på linje med Det Kongelige Teater og Melodi Grand Prix.

- Jeg er stor tilhænger af, at det offentlige støtter de kulturinstitutioner, vi har, så de kan holdes fri af kommercielle interesser. Så jeg har ikke noget mod, at kongehuset bliver støttet, så længe det har så stor opbakning, som det har, forklarer Anders Udengaard, men tilføjer:

- Men de giver ikke noget til gengæld for de penge, de får. Det kan godt være, at den enkelte tilhænger af kongehuset får en æstetisk følelse ud af det. Men den følelse beror ikke på noget, det enkelte medlem af kongehuset gør. For de gør ikke noget. Stort set. Så kunne man få folk til at få den samme følelse for et fotografi af kongehuset, ville det kunne klare opgaven nogenlunde lige så godt.

Blandt andet deltog kronprinsesse Mary mandag i arrangementet "Invester i piger og kvinder - det giver fremgang for alle," der bliver afhold på Christiansborg. Her formålet at styrke indsatsen for at nå FN's 2015-mål i forhold til at skabe ligestilling mellem mænd og kvinder og styrke kvinders rettigheder verden over.

BT var til stede ved konferencen, hvor Kronprinsessen blandt andet løftede sløret for, at hun skal være vært for en konference om kvinders sundhed og rettigheder i 2016 i København.

- Der er ingen tid at spilde. Vi bliver nødt til at investere i piger og kvinders fremtid. Unge kvinder skal have de samme muligheder som unge mænd. Det gælder både uddannelse, arbejde, viden om seksualitet, sagde kronprinsesse Mary ved arrangementet.

Og Anders Udengaard afviser heller ikke, at Kronprinsessen kan have en begrænset indflydelse.

Betyder hendes deltagelse ikke noget, selvom det ikke er hver dag, hun deltager i den slags?

-
Jo, kongehuset kan da også godt være med til at øge opmærksomheden for et projekt. Men det er i meget lille skala. Hjælper hun sagen på vej med sin blotte tilstedeværelse? Det kan jeg ikke afvise. Men hun gør jo ikke meget andet end at møde op, siger Anders Udengaard og fortsætter:

- For det arbejde, de udfører, kræver ikke nogle særlige forudsætninger, som kun de har. Sommetider lyder modargumentet, at hvis vi i stedet skulle have en præsident til at varetage kongehusets mere officielle gøremål, ville det være lige så dyr. Men der er ikke noget i kongehusets aktivitetsniveau, som indikerer, at vi overhovedet ville have brug for en præsident, hvis vi afskaffede kongehuset.

Laver kongehuset nok for pengene? Deltag i debatten på vores facebook-side.