Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Sagen om vennetjenester i DR’ ensembler tager nu en ny drejning.

Som BT skrev søndag, så hyrede ensemblechef i DR Kim Bohr tilbage i 2012 sin nære bekendte Klaus Ib Jørgensen som chef for DR’s underholdningsorkester i 2012 uden, at stillingen blev slået op.

Et klokkeklart brud på tjenestemandsloven, som pålægger statslige institutioner at slå stillinger op, så vennetjenester og nepotisme undgås.

I dag kan BT så fortælle, at Kim Bohr også er involveret i en sag, hvor han hyrede en chefkollegas søn i en stilling som studentermedhjælper til et projekt, hvor han bistod med hjælp til en hjemmeside om komponisten Carl Nielsen i forbindelse med fejringen af Carl Nielsens 150 års fødselsdag i 2015.

Studentermedhjælperen er søn af administrationschef i DR’s ensembler Lene Nordin, der referer direkte til Kim Bohr. Sønnen fik i forskellige perioder af 2013 og 2014 udbetalt i alt 109.019 kroner for blandt andet  ‘research og opsøgende arbejde’ og ‘ajourføring af internationale arrangementer’.

Stillingen blev ikke slået op, og underdirektør i DR Kultur Julie Vig Albertsen henviser i et svar til BT til ‘statens opslagscirkulære’, som undtager kortvarig beskæftigelse, der ikke overstiger et år.

'Derfor blev studentermedhjælpstillingen på web-projektet ikke slået op,' skriver hun.

Sagen ligger ifølge en ekspert dog i en gråzone i forhold til habilitetsreglerne i forvaltningsloven.

'Som chef i en offentlig institution som DR, skal man være påpasselig i sager, som kan så tvivl om ens upartiskhed. Ens sti skal være lysende ren, så man dels træffer de rigtige beslutninger og dels for, at borgerne kan have tillid til, at den offentlige forvaltning er upartisk,' siger Karen-Margrethe Schebye, der er advokat og partner i SJ Law og ekspert i ansættelsesret.

Knut Gotfredsen fra organisationen Transparency International, der bekæmper korruption, siger:

'Selvom de formelle regler måske er overholdt, så er det en af den slags sager, der lugter. I det hele taget er det en unode at ansætte kollegers familiemedlemmer på den måde i en offentlig institution, som det er sket her. Selvom det formelt set ikke er moderen, som har ansat sin egen søn, så arbejder han for den afdeling, hvor hun er chef. Og alene det kan jo give en mistanke om, at det er den familiemæssige relation, som har givet ham opgaverne,' siger han.

DR afviser kritikken:

'Jeg mener, det er helt i orden, at man kan ansætte f.eks. en studentermedhjælp til et eksternt webprojekt selvom vedkommende har et familiemedlem, der også er ansat i DR. Ansættelsen skal selvfølgelig være fuldstændig sagligt begrundet, og det var også tilfældet i forhold til det her studenterjob, skriver underdirektør i DR Kultur Julie Vig Albertsen til BT.

Hun ønsker ikke at blive interviewet om sagen.

Lønnen til Lene Nordins søn blev finansieret af eksterne fondsmidler fra Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat. DR har altså ikke selv båret lønudgiften, men stået for ansættelsen af Lene Nordins søn.

Sagen kort

BT kunne i går fortælle, at chefen for DR’s ensembler Kim Bohr i 2012 ansatte sin nære bekendte Klaus Ib Jørgensen som chef for Underholdningsorkestret uden at stillingen blev slået op.

Et forhold DR beklager og erkender var i strid med loven efter først at have hævdet, at alt var foregået efter reglerne.

De to har en tæt relation blandt andet via en fælles fortid hos nodeforlaget Edition S, ligesom en aktindsigtsanmodning afslører, at de to har ‘privat brevudveskling’ på deres arbejdsmails som intet har med DR at gøre, og som BT derfor ikke kan få aktindsigt i.

Udover stillingen som chef for underholdningsorkestret har Klaus Ib Jørgensen fra 2012 og frem til nu haft flere cheftitler blandt andet som projektleder og projekt - og udviklingschef. Ikke én af stillinger er blevet slået op.

Også den kvinde, som Klaus Ib Jørgensen afløste i stillingen som chef for Underholdningsorkestret, Tatjana Kandel, fik en ny chefstillingen som repertoirechef uden at stillingen blev slået op. Ifølge ekspert i ansættelsesret Karen-Margrethe Schebye burde også den stilling have været slået op. Det afviser DR dog.

Andre læser også