Fra oktober indfører teleselskabet TDC en ny og omdiskuteret rygepolitik. Vil en ansat gå tobaksvejen i arbejdstiden, så kan chefen kræve kompensation i form af overarbejde.

Telekæmpen TDC er på vej til at indføre en kontroversiel ny rygepolitik i koncernen. Første oktober implementeres de nye regler, der blandt andet betyder, at det er slut med »gratis« rygepauser for de ansatte. Det fremgår af dokumenter på blandt andet fagforeningen Dansk Metal Tele Østs hjemmeside.

Den nye rygepolitik fastslår, at tobaksnydning kun må ske udendørs - og det ikke i nærheden af indgange, der benyttes af gæster. Det er ikke så usædvanligt i sig selv. Mere kontroversielt er det, at TDC fremover fastslår, at rygning som udgangspunkt ikke må ske i arbejdstiden. Skemalagte pauser som frokost tæller dog ikke med i den forbindelse.

Skulle en ansat få tobakstrang derudover, så skal det fremover aftales med medarbejderens chef - og det sådan, medarbejderen selv »betaler« for rygepauserne i form af eksempelvis forlængelse af arbejdstiden eller ved brug af opsparet overarbejde eller ferie. I den forbindelse fastslår TDC-ledelsen, at en rygepause koster minimum 15 minutter - lige gyldigt hvor hurtig rygeren er til at suge cigaretten ned til filteret.

DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

TDCs koncerndirektør for HR & Stakeholder Relations, Miriam Igelsø Hvidt, siger ifølge dokumenterne, at TDC håber, at den nye politik vil få flere rygere til at se det tobaksfri lys og ændre deres rygevaner - og det gerne via et TDC-betalt rygestop-kursus.

»Jeg tror, at det i langt de fleste situationer vil gå problemfrit at få en aftale med lederen, men i sidste ende afhænger det af, hvilke muligheder arbejdstilrettelæggelsen giver. Jeg håber egentlig, at de, som stadig ryger, vil tage imod et rygestop-kursus, som TDC betaler. Det her vil være en god anledning til at kvæle smøgerne én gang for alle,« siger hun.

Der er dog medarbejdere, der har lidt mere lempelige regler, når det kommer til rygning. De TDC-ansatte, der arbejder udendørs, kan fortsat pulse løs, hvis det altså ikke er til gene for andre. Det er dog slut med at ryge i TDCs biler, fremgår det af dokumenterne på Dansk Metal Tele Østs hjemmeside.

Den nye rygepolitik er ikke just blevet modtaget med åbne arme af de TDC-ansatte. I TDC Landsklub bliver der peget på, at man finder det uklart, om rygepolitikken kun bliver indført for at hjælpe tobakshungrende medarbejdere med at få sig nogle sundere vaner.

»TDC Landsklub har afvist den nye personalepolitik i HSU. Efter TDC Landsklubs opfattelse er rygepolitikken en af sammenblanding af stramning på arbejdstiden og velmenende omsorg for medarbejderne. Dette er ikke heldigt,« skriver TDC Landsklub på sin hjemmeside.

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN NEDENFOR ELLER PÅ FACEBOOK HER