Næsten hver femte dansker i et parforhold spekulerer af og til på, om de er sammen med den rigtige.

Det viser en Megafonmåling, som Politiken har fået lavet blandt 1100 danskere i parforhold.

»Velkommen til de normales klub, velkommen til verden,« siger Mattias Stølen Due, som er psykolog og leder af parafdelingen på Center for Familieudvikling, til tvivlerne.

»Sådan er det bare. Det kan ikke undgås, at man møder personer på sin vej, der får en til at overveje, hvordan livet mon ville være med ham eller hende,« siger han til Politiken lørdag.

At en faldende tiltrækning og et liv med spekulationer om, hvorvidt man har valgt den rigtige at dele det hele med, er ganske normalt, finder tilmed videnskabeligt belæg. Det fortæller Troels W. Kjær, som er professor og overlæge i neurologi ved Sjællands Universitetshospital.

Han har forsket i, hvad der sker i hjernen, når to mennesker mødes og bliver vilde med hinanden.

»Mennesker, der er afhængige af det rush, en forelskelse giver, har tendens til at skifte deres partnere ud hyppigt, måske en gang om året. For længere varer de vilde følelser ikke,« siger han til Politiken lørdag.

Et kærlighedsforhold er inddelt i tre faser, siger hjerneforskeren. Først opstår tiltrækningen. Det dyriske momentum, hvor vi lader os forføre af hinandens gode røve og brede skulde. Og af feromoner, de lugtfri dufte, vi bruger til at screene hinanden ubevidst.

I den næste tid bevæger vi os ind i det, hjerneforskningen betegner som "den akutte forelskelsesfase". I denne fase vil de fleste opleve en vedvarende optur af dopamin og serotonin i hjernen blot ved tanken om den anden. Sommerfuglene basker i vilden sky. Alt er fantastisk. Man kan ikke leve uden den anden, der er det dejligste væsen, verden endnu har set.

Altså indtil forholdet efter et par måneder eller et år glider ind i sin tredje og sidste etape: den gensidige sympatifase, der, som navnet antyder, er noget mere hverdagstung end de foregående.

»Når man kommer ind i denne fase, vil man ikke opleve lige så stor glæde ved at se den anden, mærke den anden, have sex med den anden. Her finder man ud af, at den anden prutter, at der er en dagligdag med sure underbukser og alt, der ellers hører med,« siger Troels W. Kjær til Politiken.

/ritzau/