Danske forskere slår alarm: kan sprede sig til hele verden

Mellemøsten er blevet ramt af et SARS-lignende virus. Flere er døde og mange syge. Virusset kan sprede sig til resten af verden, vurderer en forsker.

Et nyt SARS-lignende virus er dukket op i Mellemøsten, flere mennesker er døde og mange er indlagt med alvorlige luftvejsinfektioner.

Virusset er et såkaldt coronavirus, som ligner en influenza-virus, men er langt mere alvorligt - og selv om det er fundet i Mellemøsten, kan det godt sprede sig til Danmark.

- Der er ikke nogen god grund til, at virusset ikke skulle kunne komme her op. Forsøgene viser, at det kan sprede sig mellem mennesker, og traditionelt gror luftvejsinfektioner godt i vores fugtige klima, siger lektor ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet, Rune Hartmann, der sammen med sin kollega Ole Jensen Hamming har undersøgt virusset nærmere.

De to danskere har været en del af et større internationalt forskerhold, der har undersøgt, om virusset kan spredes mellem mennesker. Volker Thiel, der leder forskningsarbejdet, har ved at inficere et stykke kunstigt lungevæv undersøgt, hvor hurtigt det vokser.

- Den dårlige nyhed er, at det vokser ligesom en normal forkølelse. Det vil sige ret hurtigt. Det er overraskende, fordi den SARS, vi kender, netop var ret dårlig til at vokse, siger Rune Hartmann, der vurderer, at virusset kan smitte mellem mennesker.

Men der er også gode nyheder. Forskernes prøver viser, at virusset kan behandles med den medicin, der bruges mod eksempelvis smitsom leverbetændelse. Derfor har sundhedsvæsnet alle chancer for at være forberedt, hvis virusset skulle ramme Danmark.

- Vi har den her medicin på hylderne. SARS blev så stort et problem, som det gjorde, fordi verden ikke var forberedt, siger Rune Hartmann, der samtidig understreger, at et udviklet land som Danmark formentligt vil have let ved at håndtere virusset, der menes at have spredt sig fra flagermus til mennesker i Saudi-Arabien.

Indtil videre er der bekræftet 12 tilfælde af det SARS-lignende virus, hvoraf fire er i Storbritannien.

Det »gamle« SARS-virus ramte især Asien i 2003. 8.000 mennesker blev syge, og 774 døde på verdensplan.