En dag er du væk.

Men det er din Facebook-profil ikke nødvendigvis.

Og med fødselsdagshilsener, sjove opdateringer og et bjerg af billeder af børn og katte er det sociale netværk for mange blevet det nærmeste, vi har på en egentlig dagbog over vores liv på kloden.

Derfor har det amerikanske selskab besluttet, at man - selvsagt før sin død - kan udpege én person, der får adgang til ens profil efter ens død og kan omdanne profilen til en egentlig mindeside i noget nær digital evighed.

Den nye frivillige funktion bliver tilgængelig i USA torsdag - og vil inden længe blive introduceret i »flere lande«.

Læs også:

Der er endnu ingen officiel dato for lanceringen i Danmark, ligesom funktionen heller ikke har fået et dansk navn. På engelsk omtales den udvalgte person som en »legacy contact« - en form for »arv-kontakt«.

Den udvalgte person kan ikke slette ældre opslag og får tilsyneladende også kun mulighed for at skrive én sidste besked til de afdødes venner, som vil blive placeret i toppen af siden.

Det kunne for eksempel være oplysninger om en begravelse, en mindehøjtidelighed eller en »særlig besked,« oplyser Facebook.

Derudover kan personen ændre profilbillede og godkende de venner, man ikke selv nåede at godkende, mens man var i live.

Læs også:

Det bliver også muligt at give den særligt udvalgte person mulighed for at downloade alle ens billeder og statusopdateringer.

Beskeder sendt over Facebooks »messenger«-funktion forbliver dog private, og de kan således ikke ses af den udvalgte person.

Facebook har besluttet, at man kun kan pege på én person. Vælger man sin hustru eller mand og omkommer samtidig vil ingen således kunne få glæde af funktionen, bemærker den britiske avis The Guardian.

Facebook har tidligere alene tilbudt, at selskabet kunne »fryse« kontoen, når nogen døde.

Men de seneste år har Facebook - med egne ord - oplevet et stigende ønske fra de efterladte om at kunne omdanne profilsiderne til mindesider.

Samtidig har flere brugere efterspurgt muligheden for selv at bestemme, hvad der skal ske med ens konto, når man er død.

Det er således også muligt at ønske, at ens profil helt bliver slettet efter ens død.

Ifølge den danske Facebook-side kan venner eller familie efter ens død anmode om at gøre ens konto til et »mindesmærke«, hvor »venner og familie kan samles og dele minder om en afdød person«, men ingen kan logge ind på kontoen, som vil få tilføjet »Til minde om«, skriver Facebook.