En ny shiamuslimsk moské i Københavns Nordvestkvarter står snart klar til at blive taget i brug.

Byggeriet af en ny 2100 kvadratmeter stor shiamuslimsk moské er kommet så langt, at den i slutningen af november står klar til at blive indvidet.

En kæmpe turkisblå kuppel flankeret af to 32 meter høje bønnetårne er pludselig skudt i vejret i det nordvestlige København. Københavnerne skal derfor vænne sig til, at de omkringliggende fireetagers røde murstenshuse kommer til at ligge i ankelhøjde på moskéen, som har en 1800 kvadratmeter stor kælder, hvor der er bygget en ekstra bedesal.

BT har som de første fået lov til at tage billeder inde i Imam Ali Moskéen, der forventes at have plads til 1500 mennesker.

Imam Ali Moske

Moskéen har stået i skyggen af den langt mere kontroversielle københavnske stormoské på Rovsingsgade, der har kostet 150 millioner kroner, og blev betalt af Qatar. Stormoskéen blev skarpt kritiseret af Dansk Folkeparti, og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) valgte at takke nej til at deltage ved åbningen af stormoskéen. Det har betydet, at shiamoskéen med den store, blå kuppel og de to høje minareter, der tårner sig op over det nordvestlige København, er blevet bygget uden den helt store opmærksomhed.

En tradtionel moské

Minareterne, som er moskéens bønnetårne, og det arabiske udseende medførte dog nogle protester, da planerne for byggeriet blev vedtaget i 2011. Næsten et år var gået, før byggeriet til moskéen fik lov til at begynde. De Konservative er blandt dem, som stadig er i mod den nye bygning i København.

Imam Ali Moske

- Vi er imod, der skal tages særlige hensyn til en bestemt gruppe. Den passer ikke arkitektonisk ind i området, og vi er ikke interesserede i, at der udsendes alt mulig larm og musik, siger Jacob Næsager (C) fra Københavns Borgerrepræsentation.

Mangler stadig penge

Indtil videre har bygherren af moskéen, S.M.M. Khademi, indsamlet 50 millioner kroner fra private personer over hele verden. Men der mangler stadig at blive samlet penge ind.

- Vi mangler at indsamle ti millioner kroner til projektet. De skal komme fra Indien, Libanon og de nordlige afrikanske lande. Ellers er det hovedsageligt det shiamuslimske folk, at pengene skal komme fra, siger arkitekten bag moskéen, Bijan Eskandani og understreger, at Iran ikke har givet nogen penge.

Imam Ali Moske

Han føler sig sikker på, at pengene nok skal blive indsamlet. Men han kan godt mærke, at arbejdstempoet er sat en smule ned, da de mangler pengene for at gøre det sidste af moskéen færdig.

- Det går nok lidt langsomt for tiden, men vi er 90 procent færdige. Vi mangler kun VVS-, el-, og tømrerarbejdet, før den er klar til at åbne, siger Bijan Eskandani.

Udover shiamoskéen på Vibevej i København Nordvest bliver der også bygget en sunnimoské ved Islands Brygge på Amager, som bliver bygget som en moderne artkitektonisk moské.