Politikens nyligt afdøde chefredaktør kommer i ny bog med barsk kritik af kulturminister Per Stig Møller (K).

Fjendskabet mellem Politikens afdøde chefredaktør Tøger Seidenfaden og kulturminister Per Stig Møller (K) kommer for alvor frem i lyset i en ny portrætbog.

I bogen kalder Tøger Seidenfaden blandt andet kulturministeren for et råddent æg, smålig, selvoptaget og fordrukken. Det skriver Ekstra Bladet.

- Jeg har endnu til gode at spise frokost med en udenlandsk diplomat, som har haft Per Stig Møller på statsbesøg, som ikke synes, at han var den mest smålige og selvoptagede migræneplagede udenrigsminister, som de har haft med at gøre, siger han i bogen.

Fjendskabet mellem de to markante skikkelser blev grundlagt i 1970, da Tøger Seidenfaden var blot 13 år gammel. På det tidspunkt var Tøgers far, Erik Seidenfaden, direktør i Studenternes Hus i Paris.

Her orkestrerede Per Stig Møller ifølge bogen en kampagne mod Seidenfadens far med krav om, at han blev fyret som direktør.

- Som uskyldig, loyal 13-årig overfor min far fik jeg en indgang til, at Per Stig Møller vist ikke var helt fin i kanten, er Tøger Seidenfaden citeret for at sige.

- Med til min familiehistorie hører altså, at Per Stig Møller dengang boede på det danske Studenterhus, hvor han satte sig i spidsen for et lidt forsinket forsøg på et studenteroprør og kritiserede min far for at være enevældig og studenterfjendsk.

- Dengang havde folk mere følsomme æresbegreber, og det gjaldt også min far. Så han blev rigtig ked af det og brugte enorm meget energi på at samle støtte hos de andre studerende i studenterbyen mod Per Stig Møllers udfald mod ham.

Lørdag kom det frem, at Tøger Seidenfaden i bogen afslører, at det var Folketingets ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen, der var anonym kilde til historier om Tamil-sagen i Weekendavisen tilbage i 1990.

Samtidig fortæller han i bogen, at Mimi Jakobsen i 1990'erne tilbød ham en ministerpost. En post, han dog takkede nej til. Det skriver Politiken.

Portrætbogen om Tøger Seidenfaden er skrevet af journalist Stig Andersen, og den udkommer på mandag.

/ritzau/