Nu er der en ny applikation til din smartphone på vej, som formentlig kommer til at redde menneskeliv.

Hvis du kommer ud for en ulykke eller ser andre komme ud for en ulykke og skal tilkalde hjælp, så er det vigtigt at vide, hvor du er. Hvis du ikke gør, så har ambulancen svært ved at finde dig, og det kan i sidste ende koste liv.

Nu har Rigspolitiet, Københavns Brandvæsen, Kort & Matrikelstyrelsen og ingeniørvirksomheden Intergraph startet et samarbejde om at lave en app til smartphones, der skal afhjælpe det problem.

LÆS OGSÅ:

LÆS OGSÅ:

- Man trykker på app’en, der så automatisk ringer op til alarmcentralen. Så snakker man med alarmcentralen, som man plejer at gøre, og samtidig starter app’en din GPS i telefonen og sender kordinaterne på din lokation, fortæller Steffen Svinth Thommesen, der er teamkoordinator for beredskab i Kort & Matrikelstyrelsen.

- I de tilfælde, hvor man ikke ved, hvor man er eller ikke kan fortælle det, fordi man er i en presset situation, så vil app’en hjælpe operatøren, der modtager opkaldet. Så vil der komme en rød prik på operatørens kort, der fortæller, hvor du er, fortsætter Steffen Svinth Thommesen.

Det kan vise sig at blive en stor hjælp for ambulance- eller brandfolkene, da 90 procent af alle opkald til 112 kommer fra mobiltelefoner, og mere end halvdelen af alle solgte mobiltelefoner er smartphones med indbygget GPS.

LÆS OGSÅ:

LÆS OGSÅ:

- Det vil være en meget stor hjælp for 112-alarmcentralen at få en præcis stedangivelse overført samtidig med samtalen. Vi håber derfor, at alle vil downloade 112 app’en til deres smartphone, når den bliver klar til december, siger Steen Herlev Larsen fra Rigspolitiet, der er leder af 112-sekretariatet.

Steffen Svinth Thommesen mener, at den kommende app kommer til at redde liv.

- Ja, det gør den. Der kan være tilfælde, hvor man er kommet slemt til skade, mens man er ude at køre mountainbike og ikke aner, hvor man er, siger han.

Teamkoordinatoren for beredskab forklarer, at app’en først bliver klar til december, da der er en masse kommunikation til Rigspolitiet og brandvæsnet, der skal koordineres.

- De har nogle forskellige systemer, og vi skal finde ud af, hvordan vi mest hensigtsmæssigt sender det her signal (fra telefonerne, red.), siger Steffen Svinth Thommesen og understreger, at der er tale om en konservativ tidsplan.

Når app’en er klar vil der formentlig også blive lanceret en informationskampagne rettet mod turister, der af naturlige grunde ofte kan have svært ved at forklare, hvor de er.

Projektet finansieres af Trygfonden og kommer til at koste cirka en million kroner.