Den danske ryger er blevet en truet art. Helt nye tal fra blandt andre Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse viser, at bestanden styrtdykker og nu er på det laveste niveau i mands minde.

I dag er det kun hver sjette, der hver dag putter en smøg i munden eller tænder piben. Det er et historisk fald på bare et år. Sidste år på samme tid var tallet hver fjerde.

- Der er ingen tvivl om, at det er de seneste års indsats, der virker. Folk har fået en god information om tobakkens skadevirkninger, og med den nyeste kampagne bliver konsekvenserne meget synlige. Det er ikke nogen rar oplevelse at se, hvordan ens blodårer kommer til at se ud, når man ryger, men vi kan se, at det får rigtig mange til at melde sig på rygestopkurser, siger overlæge Hans H. Storm, der er forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.

Han giver også rygeloven en stor del af æren for, at antallet af daglige rygere er kraftigt på retur.

Længere liv

Kræftens Bekæmpelse ser udviklingen som bevis for, at første heat af kampen mod tobaksrygning er vundet. En sejr, som ifølge organisationen snart vil kunne aflæses i sygestatistikkerne.

I Irland og Skotland har et forbud mod rygning på offentlige steder fået antallet af blodpropper i hjertet til at falde med 17 procent på bare et år, og eksperter regner med, at det samme vil ske i Danmark.

På sigt vil man se noget lignende med antallet af kræfttilfælde, men her vil den fulde effekt først være synlig efter flere årtier.

- Alle erfaringer viser, at der er en direkte sammenhæng mellem antallet af rygere og befolkningens sundhed i det hele taget. Så på sigt vil man kunne se en forbedring meget bredt. Det vil betyde, at vi i i gennemsnit vil leve flere år længere, end vi gør i dag, hvor vi ligger langt efter de lande, vi ellers sammenligner os med, siger Hans H. Storm.

Kræftens Bekæmpelse så helst, at tobak blev helt forbudt, men erkender, at det ikke er muligt i en overskuelig fremtid. I stedet bør man derfor satse på flere oplysningskampagner og strammere lovgivning.

- Vi kan nok aldrig afskaffe rygning helt, men vi bør kunne komme ned på lige under 10 procent. Især fordi undersøgelsen også viser, at der er sket et meget markant holdningsskred i befolkningen. Der er meget stor opbakning til flere forbud og højere priser. Og 68 procent af dagligrygerne har faktisk allerede konkrete planer op at holde op, siger Hans H. Storm.