Dansk rejsebureau har fundet på en ny, kontroversiel rejsedestination. 30 danske turister kan komme på sightseeing i Nordkorea.

Nordkorea er kendt som et diktatur, der undertrykker sit folk – og som et meget, meget lukket land, der i årevis har været nærmest at umuligt at komme ind i for turister. Men det vil Bravo Tours lave om på.

Selskabet har via en kinesisk samarbejdspartner fået mulighed for at sende 30 turister af sted på sightseeing til det nordkoreanske diktatur. Og det ser Bravo tours administrerende direktør Peder Hornshøj ikke noget problem i.

- Det er jo ikke, fordi vi vil have, at folk skal tage derover og synes, at det er et godt land at komme til, men vi kan åbne op for, at nogle mennesker kan komme hen og se, hvad det er for noget, siger han til bt.dk

I en pressemeddelelse beskriver Bravo tours turen til Nordkorea som ’en rejse tilbage til tiden før kommunismens sammenbrud’. Selskabet skriver, at man kan fornemme stemningen fra den kolde krig, og at man kan få set nærmere på Kim-familien ’revolutionære seværdigheder’.

Kim-familien har i flere generationer styret det lukkede kommunistiske land og især de to nu afdøde diktatorer Kim Il-Sung og Kim Jong-Il var forhadte verden over. Tredje generation i familiedynastiet, den 28-årige Kim Jong-un har siddet ved magten siden faderns død i de sidste dage af 2011 - han har fået tilnavnet 'Den store efterfølger'.

Hvilke etiske overvejelser har I gjort jer omkring at annoncere Nordkorea som  turistattraktion?

- Vi har ikke gjort os nogen etiske overvejelser. Folk må selv tage stilling til, hvad de synes om det. Vi synes ingenting, siger Peder Hornshøj.

Hvad bliver det næste? Vil i også begynde at tilbyde rejser til henrettelser I USA?

- Nej. Det kan jeg garantere for, at vi aldrig kommer til. Det er nok lige at stramme den. Nordkorea er et forholdsvis lukket land, og det er svært at komme dertil som turist. Vi åbner bare muligheden for, at nogle danskere kan komme dertil .

Hvor går jeres grænse for, hvor I vil sende folk hen på ferie?

- Det er et svært spørgsmål. Selvfølgelig kan vi ikke på nogen måde tolerere undertrykkelse eller ting som diktatur, men jeg en forhåbning om, at åbenhed kan være med til at gøre tingene bedre. Jeg tror, det har været med til at åbne op, at der f.eks. er kommet turister til Burma, siger Peder Hornshøj.

Bravo Tours har også tilbage i 2008 solgt et begrænset antal rejser til Nordkorea. Dengang kom 120 personer af sted, og selskabet melder, at alt blev udsolgt