Hvad døde Tycho Brahe af? Det spørgsmål har man søgt svar på de sidste 400 år, og nu er et dansk-tjekkisk forskerhold kommet et skridt tættere på at klarlægge Tycho Brahes dødsårsag.

En af de mest sejlivede myter er, at Tycho Brahe døde af kviksølvsforgiftning, men det gjorde han altså ikke. Man har tidligere antaget, at han indtog kviksølv som medicin mod forstørret prostata, og mere spændende: at hans assistent Johannes Kepler havde forgivet ham med kviksølv.



- Der opstod hurtigt efter Tycho Brahes død rygter om, at han kunne være blevet forgivet. Brahes berømte assistent Johannes Kepler har været udpeget som mordmistænkt, men andre har også været mistænkt i tidens løb, siger forskningsleder og arkæolog Jens Vellev fra Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Men det har vist sig, at Tycho Brahe havde et ganske naturligt indhold af kviksølv i blodet. Han indtog ikke så meget kviksølv op til sin død d. 24. oktober 1601, at det kunne være dødsårsagen.

Næsen var ikke af sølv

Tycho Brahe mistede under en fægteduel i 1566 en del af sin næse, og han fik en protese, man hidtil har troet var fremstillet i guld og sølv. Men det har vist sig at Tycho Brahes berømte sølvnæse var lavet af noget så simpelt som messing. Forskerne håber at kunne rekonstruere hele Tycho Brahes ansigt.

Astronomens grav blev åbnet for første gang i 1901 og igen i 2010 under stor mediebevågenhed. Siden har det dansk-tjekkiske forskerhold arbejdet intenst på at klarlægge Tycho Brahes dødsårsag.



DR har fulgt forskerholdet gennem hele processen lige fra at få tilladelse til at genåbne Tycho Brahes død og frem til analyserne og offentliggørelse af resultaterne, og det er blevet til filmen 'Mysteriet om Tycho Brahes død'.

Filmen vises på DR2 søndag d. 18. november - der i øvrigt er en såkaldt Tycho Brahes dag.