Manden i grøften. Hardy har fået en skurvogn med gassovn, så han kan holde varmen. Men hans appelsinvand, de rhar stået udenfor, er stadig bundfrosne, så det tager lidt tid at få sodavanden ud.
Manden i grøften. Hardy har fået en skurvogn med gassovn, så han kan holde varmen. Men hans appelsinvand, de rhar stået udenfor, er stadig bundfrosne, så det tager lidt tid at få sodavanden ud. Foto: Claus Bech

85-årige Hardy Hedager har levet udenfor i 47 år. Men nu er det nok. Den gamle landstryger har fået svært ved at holde varmen, når han skal sove i sin hule i grøftekanten - et leje af kvas, gamle aviser, tæpper og paller under en presenning.

Nu har han manden, der bare gerne vil passe sig selv i sin grøft, taget imod en skurvogn fra Høje-Taastrup Kommune.

Han er gennem årene blevet ekspert i overlevelse. Bl.a. har han foret sin hule med flamingo og sit tøj med avispapir for at få isolering. Men selv en hærdet overlever kæmper forgæves mod alderen. Måske var det det, der i sidste uge fik Hardy Hedager til at vandre på afveje. 

I fem dage frygtede hans familie og de, der´plejer at holde øje med Hardy, at nu var det sket. Nu var han faldet et eller andet sted og frosset ihjel.

Men da BT i tirsdags skrev, at Hardy var forsvundet, meldte en masse mennesker tilbage, at de havde set den ældre herre. Samme dag havde han ventet udenfor biblioteket i Roskilde (syv kilometer fra hans lejr i grøften) på, at det åbnede, så han kunne komme ind og få varmen og en kop kaffe. Bibliotekspersonalet sørgede for ham og ringede til hans nærmeste, der blev genforenet med Hardy.

- Ja, det kan være lidt svært at holde varmen. Det er bedst, når det ikke kommer under 10 minusgrader, lød det fra Hardy Hedager, der også fortalte, at han godt kunne tænke sig en skurvogn at sove i.
 
Og det var nye toner fra manden, der hele sit liv har klaret sig udenfor og takket nej til hjælp. Både kommunen og hans familie har gennem årene forsøgt at tilbyde ham alle mulige former for bolig. Men han ville bare gerne være i fred i sin grøft, hvor han slog sig ned for omkring otte år siden, da benene ikke længere kunne holde til at vandre på landevejen. 

Til BT Hardy


Men den seneste tids frost, der bl.a. er kommet under 14 minusgrader omkring Hedehusene om natten, har altså fået Hardy Hedager til at ændre mening. En skurvogn ville være rart.

Det satte gang i Høje-Taastrup Kommune. Og i dag, blot tre dage efter, at Hardy ytrede sin beskedne bøn, trillede en skurvogn ind i hans grøftekant fredag.
 
- For at sige det ligeud: Det her er en af de dage, hvor det er sjovt at være socialudvalgsformand. Hvor man virkelig føler, at man udretter noget. Det er en rar sag, fordi vi har kunnet gøre noget godt for ham på hans egne præmisser, siger Frederik A. Hansen (V), socialudvalgsformand i Høje-Taastrup Kommune.

Hardy Hedager ønskede sig en skurvogn, og den skulle helst være gammel. Gerne af træ. En med noget historie i, sagde han. Og det var lidt af en opgave for kommunen at finde en skurvogn efter Hardys ønske. Men det lykkedes. Og man har endda fået lov af selskabet Hedeland, der ejer grunden, til at stille vognen i grøften, hvor Hardy holder til. 

Til BT Hardy


- Der er stor grund til at rose alle parter, som har taget hurtig action og udvist en utrolig velvilje. Især synes jeg, der er grund til at rose Hedeland, som grundlæggende ikke er forpligtet til at hjælpe med at løse Hardys problem, men som alligevel har udvist en utrolig stor velvilje og fleksibilitet. Selskabet kunne jo sagtens have stillet sig på bagbenene, da vi spurgte, om vi ikke måtte komme og stille en skurvogn på dets grund. Men nogle gange har man altså lov at være heldig, lyder det fra socialudvalgsformanden, der tog affære efter en forespørgsel fra BT.

- Du gjorde mig opmærksom på det, da du spurgte, om vi står ved vores ord om, at vi gerne vil hjælpe Hardy. Så det er også BTs fortjeneste, fordi I skrev om det - det må jeg sige. Vores udegående medarbejder, der har set til Hardy igennem årene, har også fortalt, at han var begyndt at blive bekymret for, om Hardy kunne blive ved med at holde til det. Da du skrev, at nu vil han gerne have hjælp, så slog vi til. Og jeg er glad og stolt over, at det her kunnes lykkes så hurtigt.

Hovedpersonen selv er glad for sin vogn, fortæller han, da BT kigger forbi for at besøge ham og hans nye hjem.

- Det har været koldt, erkender den fåmælte eneboer, der også har fået en gasovn i sit nye hjem, så han kan varme sine fingre og tø sine bundfrosne dåser med appelsinvand op og få noget at drikke.

- Det er så dejligt, det der er sket. Jeg er meget meget glad, siger Hardys søster Asta Lind, der også er spændt på, hvordan hendes bror tager den store omvæltning.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.